V Jemenu se jmenuju Ohňostroj, říká lékař bez hranic Tomáš Šebek

19. listopad 2019

Český lékař bez hranic Tomáš Šebek pokřtil svoji knihu Nebe nad Jemenem, ve které vypráví zážitky ze svojí letošní mise v zemi, kde se už několik let odehrává humanitární katastrofa.

Chirurg Tomáš Šebek absolvoval mise s respektovanou apolitickou mezinárodní organizací Lékaři bez hranic už dvakrát na Haiti, dvakrát v afghánském Kundúzu a byl také v Jižním Súdánu. Na začátku roku 2019 zamířil na Arabský poloostrov, kde občanská válka ničí třicetimilionový Jemen.

Lékař Tomáš Šebek ve své knize Nebe nad Jemenem

Ohňostroj v Kilu

Podobně jako v případě předcházejících misí si psal a posléze vydal své deníkové zápisky, které bez patosu, s osobitým humorem a zanícením pro věc líčí každodennost náročné mise, přibližují kulturní rozdíly a kontakty s místními. Lékaři bez hranic působí v obci Al-Kaida, což nemá žádnou souvislost s nechvalně známou teroristickou organizací a které i místní říkají Kilo. „A jméno Tomáš v Jemenu znamená Ohňostroj. Vyslovuje se to úplně přesně jako v češtině,“ říká s úsměvem Tomáš Šebek. „Díky tomu si mě všichni z místního personálu hned zapamatovali.“  

Kniha lékaře Tomáše Šebka Nebe nad Jemenem

Ženy, žvýkací droga khát i zranění malí draci

„Doufám, že děti, které jsem léčil, si nebudou pamatovat mě a Lékaře bez hranic. Doufám, že dostanou šanci si pamatovat z dětství něco lepšího. Tam, kde jsou potřeba Lékaři bez hranic, není situace dobrá,“ říká v cestovatelském magazínu Radia Wave Šebek, který v mnoha případech léčil děti, včetně postřelených nebo zraněných při dopravních nehodách. Píše o nich, často s obměněnými jmény, ve své knize. Mnoha dalším lidem se v zemi rozpolcené občanskou válkou zase jen znedostupnila zdravotní péče.

Kromě chirurgické práce v nemocnici v jemenských horách dojde v rozhovoru i na témata jako zahalování žen (některé z nich si po Šebkově žádosti o fotografování zavolaly o souhlas manželům), všudypřítomného žvýkání drogy khát a spoustu dalších... Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca!

Knihy lékaře Tomáše Šebka
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.