Tři kroky od smrti byl cestovatel Jaromír Zaoral, který zdolal 27 evropských vrcholů za 88 dnů

Tři kroky od smrti se jmenuje cesta, která vede na rumunskou horu Moldoveanu. „To jsme ale při výstupu naštěstí nevěděli,“ usmívá se Jaromír Zaoral.

Během letních měsíců podnikl odvážnou cestu – za 88 dnů dobyl nejvyšší vrcholy všech členských zemí Evropské unie. Spojil tak své dvě velké vášně, lezení po horách a fotografování.

„Chci motivovat ostatní lidi k tomu, aby objevovali hory. Je to krásná věc, člověk tam toho může hodně zažít,“ vysvětluje. Část expedice podnikl sám, na některých cestách měl doprovod. „Každá hora může být nebezpečná. Záleží na dvou faktorech – jaké je počasí a kolik je tam lidí,“ dodává Jaromír. Mimochodem, nejhorší počasí prý měl při výstupu na Sněžku.

„Bylo to fantastické dobrodružství, jen dostat se zpátky do reality pro mě byl problém,“ konstatuje mladý cestovatel, který už pár let žije ve Stockholmu. Potkal spoustu zajímavých lidí, nafotil tisíce fotek, užil si překrásné výhledy – třeba z Mont Blancu, švédské hory Kebnekaise nebo polského vrcholu Rysy. Zatím sestříhal první krátký film, připravuje besedy a dává dohromady knížku.

Jaromír Zaoral rozhodně doporučuje cesty na Balkán. Je tam nádherná příroda, ve které nejsou davy turistů, žijí tam vřelí lidé a cenově je dostupnější než střediska v Rakousku nebo Německu. On sám by rád dokončil svůj evropský seznam, plánuje vystoupat na zbylé vrcholy našeho kontinentu.

autor: voj
Spustit audio