Tereza Hofová: „Čechům jde sladkobol. Smutek ale neumíme“

9. duben 2019

„Na Islandu je každý strašně svůj a sebevědomý. To, co my máme v sobě vnitřně, že se dlouho i sami před sebou obhajujeme, než s něčím jdeme ven, tak oni nemají. Jdou rovnou, a buď to vyjde, nebo ne,“ hodnotí rozdíly mezi národy v popkulturním pořadu Radia Wave Kompot herečka Tereza Hofová.

Olga Havlová v seriálu České století, Lenka Braunová v seriálu Dáma a Král nebo Šarlota z filmu Domestik. Tak znají Terezu Hofovou diváci především. Hrála ale také na pódiích Švandova divadla nebo Studia Hrdinů v Praze či Činoherního studia v Ústí nad Labem. I na rozdíly mezi filmem a divadlem přišla v rozhovoru řeč. Proč mohou mít úspěšná divadelní představení špatný konec, zatímco populární film musí mít v Česku happy end, aby diváka uspokojil? Více o (ne)schopnosti Čechů prožívat smutek, o které dokonce oblíbená herečka nedávno napsala vlastní zamyšlení do jednoho magazínu, si poslechněte v rozhovoru.

Tereza Hofová ve snímku Bůh s námi

Za svůj výkon ve fyzicky i psychicky náročné roli Šarloty ve filmu Domestik získala nominaci na Cenu české filmové kritiky. Filmoví akademici, kteří hlasují v cenách Český lev, nicméně její ztvárnění ženy, která dlouho touží po dítěti a je pro něj schopná udělat všechno, ignorovali. Mrzí ji to? A proč je podle ní třeba si v Česku úspěch takzvaně vysedět? A kterému českému herci nyní věští velkou budoucnost? Odpovědi naleznete poslechem celého dílu.

Jaké to je, žít v bytě s dvěma skutečnými lebkami? Proč je pro její dceru lepší český vzdělávací systém než islandský? V jakém filmu si teď zahraje múzu Františka Kupky? Poslechněte si celý rozhovor s Terezou Hofovou, kde se mimo jiné řešila Britney Spears a čeští hermetici.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.