Táta Ivan něco dokázal, ale já chci být já, říká mladý herec Josef Trojan

26. červenec 2020

Rozhodl se věnovat herectví. Stejně jako jeho otec Ivan a dědeček Ladislav. Herec Josef Trojan ale nechce být jen „syn slavného otce“.

Svoji první roli získal ve filmu Anděl Páně, když mu byly čtyři roky. Zlom v herecké kariéře ale přišel až v loňském roce, kdy ztvárnil hlavní roli ve filmu Abstinent a pro svůj nový film si jej vyhlédla režisérka Agnieszka Holland. Po natáčení prohlásila, že Josef Trojan by měl u herectví zůstat – a on s tím souhlasí. „Primárně kvůli tomu, že mě to baví a naplňuje,“ komentuje její poklonu mladý herec.

Čtěte také

Uznávaná polská režisérka si ho vybrala mimo jiné proto, aby ve filmu Šarlatán hrál mladého Jana Mikoláška. Na místo stejné postavy, jen ve středních letech, totiž obsadila Josefova otce – Ivana Trojana. „Primárně jsem se soustředil na svoji část té figury. Což bylo období Jana Mikoláška, kdy se poprvé setkával se svými negativními vlastnostmi jako narcismus nebo agrese a neuměl s nimi úplně pracovat,“ říká o své roli Trojan.

Josef Trojan jako Jan Mikolášek ve snímku Šarlatán

Natáčení vysokorozpočtového filmu o osudu známého léčitele první poloviny 20. století pro něj nebyla jenom doposud největší role, ale také velká herecká škola. „Těch situací, kdy jsem se mohl od Agnieszky Holland učit, bylo mnoho, ale je jedna, která se mi často vybavuje. Natáčeli jsme obraz, se kterým jsem já osobně hodně bojoval. Bylo to komplikované jak herecky, tak i technicky vzhledem k ostatním profesím na tom place,“ vzpomíná.

„Tam mě Agnieszka naučila, že krom toho, že se soustředím na sebe, na svůj výkon a na výkony svých hereckých kolegů, tak se musím soustředit i na kameru, na světla, musím vnímat, že mám nějaký kostým a nějakou masku. Zkrátka, že to musím vnímat komplexně jako celek,“ přibližuje jednu z lekcí, které si z natáčení Trojan odnesl.

Z herecké rodiny

V rodině Trojanů je Josef už třetí generací herců. Podědil tedy herecký talent? „Nad tou otázkou poměrně často přemýšlím – jestli se nějaká taková genetická informace může dědit. Protože ono to zní tak trochu pofidérně, že někdo zdědí nějaké nadání. Ale myslím si, že ty predispozice tam jsou, protože člověk v tom prostředí vyrůstá, má možnost to pozorovat,“ říká herec.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Kámoš @of_agency

Příspěvek sdílený Josef Trojan (@trojan_josef),

Jeho cílem ale není jít pohodlně prošlapanou cestičkou svého otce. „Snažím se v hlavě oprostit od toho, abych něco dokázal, protože táta něco dokázal. Já chci dokázat něco jako já – jako Josef Trojan. Mám nějakou svou cestu, kterou jsem se definitivně rozhodl jít. A neustále se vlastně ohlížet za svým otcem a srovnávat se s ním, to je v mém věku a s mými zkušenostmi hereckými i lidskými mimo. Snažím se to proto nedělat,“ přibližuje svůj postoj k vlastním kariéře Josef Trojan.

Neznamená to ovšem, že by svého otce cíleně ignoroval. „Táta je pro mě velice inspirativní. A já se v podstatě hodně řídím tím, jak k téhle části profese přistupuje,“ dodává.

Bulvární média i sociální sítě jsou přitom plné střípků nejen z jeho osobního života, ale také ze života jeho rodičů a diváci mohou mít pocit, že ho i jeho rodinu dobře znají. „Je to jednoduché – zdání klame. Přece jenom to, co já pustím na povrch, tak nejsou informace, které by dokázaly plně odhalit, kdo je Josef Trojan nebo co je zač rodina Trojanových. Myslím si, že toho mám ještě spoustu pod pokličkou a tam to i zůstane,“ uzavírá herec Josef Trojan.

Poslechněte si celý rozhovor Petr Viziny s Josefem Trojanem. Společně probrali i to, jak těžké bylo přesvědčit rodiče, že odchod z gymnázia před maturitou je dobrý nápad. A co vlastně pro Josefa Trojana znamená vzdělání. Dozvíte se také, čím se mladý herec živí, když zrovna nenatáčí.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Související