Tata Bojs slaví třicítku: Pořád hledáme hrany a výzvy

29. leden 2019

Příběh Tata Bojs začal už na základce. Kapela, která vznikla v poslední třídě základní školy, aktuálně shrnuje 30 let fungování velkou výstavou v galerii DOX. „Pořád hledáme nové výzvy a výstava v DOXu byla rozhodně jednou z nich. I když jsme cítili, že to bylo dost velké sousto. Ale právě to, že se vždy pro něco nového nadchnem, nás pořád žene dopředu,“ říká Milan Cais.

Do tvorby multimediálních objektů a instalací se zapojili všichni členové kapely. Nešlo nám až tak o to, rekapitulovat a nostalgicky vzpomínat. Chtěli jsme, aby to pochopili i lidi, kteří nás vůbec neznají, protože do DOXu chodí spousta lidí ze zahraničí. Proto jsme vytvořili nové sochy a instalace, které popisují jednotlivé fragmenty naší historie. Chtěli jsme, aby šlo o výstavu současného vizuálního umění, říká Milan Cais, který stojí za konceptem výstavy.

Výstava je rozdělená do deseti částí, jednou z nich je i virtuální realita, ve které si můžete poslechnout proměny zvuku Tata Bojs. Ukazujeme to na jedné písničce, kterou jsme nahráli v pěti verzích. Jsou zavěšený na klikách, jedou všechny naráz a návštěvník si mezi nimi může přepínat. Od prvního, dřevního neotesaného zvuku až po ten pozdější, vyňunaný a vymazlený, popisuje Milan Cais. Poslechněte si víc v rozhovoru s Tata Bojs.

Tata Bojs na Radiu Wave

Tata Bojs se poloakustického koncertu ve studiu Radia Wave zhostili v plném obsazení. Milan Cais: zpěv, bicí, (o)smyčky, klávesy, basa, kytara, ptáčci, tleskání; Mardoša: basa, iPad, tleskání; Dušan Neuwerth: kytara, basa, tleskání; Vláďa Bár: kytara, basa, tleskání; Jiří Hradil: klávesy, kohout, tleskání. Zazněly písně Radioamatér, Šťastnější, Ztraceni v překladu a Pěšáci.

Jak se Tata Bojs proměnili za 30 let fungování? Jak vznikala výstava Tata 30js v DOXu a jaká hudba na ní zní? Na jaká hraní a festivaly Tata Bojs rádi vzpomínají, o čem bude jejich nová kniha Tatalog a jak to vidí s další deskou? Poslechněte si rozhovor s Tata Bojs.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka