Takhle se to dělá! Hitparádu ovládly osobité písničkářky Josefina Dusk a Moonshye

12. leden 2021

Patnácté kolo Startéru patřilo dvěma talentovaným songwriterkám, které přináší lekce z osobitosti. Josefina Dusk i Moonshye možná nezvítězí v hitparádě, ale jejich hlasy rozhodně neslyšíme naposled. Inspirují i další domácí hudebníky?

Pokud jste pravidelnými posluchači nejnepříjemnějšího pořadu Radia Wave, jistě víte, že poslední dobou si s radostí chladíme žáhu na nebožáčcích z kapely Ending. Vyčítáme jim hlavně neoriginalitu. Kde ji ale hledat? Třeba u písničkářek Josefiny Dusk a Moonshye, které jí mají na rozdávání.

Hlavně první jmenovaná nás svým songem Somewhat Sideways dostala. V tomhle tracku je všechno trochu nakřivo, možná přesně proto funguje. Trochu baroka, trocha neposedných synťáků, extatický zpěv jako Kate NV, ale slyšeli jsme i ozvuky Julie Holter. Josefíně Duškové fandíme hodně! No a co na to teď řeknou Ending?! Těšíme se na kolaboraci!

Další novinková zpěvačka si říká Moonshye. Blue Horse není zdaleka taková divočina jako Somewhat Sideways – tohle je track pro klidnější duše, milovníky Cranberries, Enyi nebo ježdění na koni po pláži za úsvitu, znáte to. Pro část z nás ve Startéru je Blue Horse až moc ezoterická záležitost. Ovšem ti, kteří jsou v přirozeném kontaktu se svým emo já, nahrávku oceňují. Třeba i pro tu důmyslnou kombinaci folku a decentní elektroniky. Trochu je to No Need To Argue, trochu Time Is Now. To přece nejde jen tak přehlédnout!

Ovládnou písničkářky přední místa hitparády? My doufáme, že ano! Záleží ale na vás. Hlasujte na wave.cz/starter nebo pošlete vlastní hudební kus na zhodnocení (rozuměj na jatka) na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka