Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých. Jitka Smutná exceluje v seriálu podle výjimečného románu Olgy Tokarczukové

25. únor 2024

V třídílném rozhlasovém seriálu podle románu polské nobelistky Olgy Tokarczukové umírají ti, kteří bezdůvodně ubližují přírodě. Jitka Smutná se ujala role učitelky na penzi, která má schopnost mluvit se zvířaty a slyšet jejich nářek. Rozhlasová adaptace na loňském ročníku Prix Bohemia Radio získala hlavní cenu v kategorii Drama. Poslouchejte do 2. března 2024.

Dramatizace: Kristina Májová
Osoby a obsazení: Jana Dušejková (Jitka Smutná), Mátoha, její soused (Miroslav Hanuš), Dion, její bývalý student (Jiří Roskot), Dobrá zpráva, prodavačka v secondhandu (Klára Suchá), policejní náčelník, myslivec (Pavel Nečas), Šelest, kněz (Luboš Veselý), doktor Ali (Michael Pitthan), sestřička v ordinaci (Lucie Trmíková), předseda houbařského spolku, myslivec (Marek Daniel), Vepřek, majitel liščí farmy (Vasil Fridrich), Tomek, ministrant (Alexandr Mojžíš), Zbygněv, ministrant (Oliver Jankech), Michal, ministrant (Vojtěch Černý), hlasy ve městě (Renata Kubišová, Pavel Tesař), hlas z televize (Klára Oltová), děti ve třídě (Ráchel Gojdová, Coco Rafajová, Vilém Tycar), straka 1 (Marie Štípková), muž na honu 1 + fotograf (Hanuš Bor), muž na honu 2 (Lubor Šplíchal)
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Petr Vidlák
Zvuk: Jonáš Rosůlek
Hudba: Miroslav Tóth
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2022

Morální thriller nebo eko-detektivka – to jsou podtituly, kterými se vydavatelé nebo recenzenti snaží postihnout poetiku jednoho z nejoblíbenějších románů Olgy Tokarczukové Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých. Autorka v něm spojuje hned několik žánrů – detektivní vyprávění, horor, úvahy na téma ekologie, práv zvířat či astrologie. To vše je proloženo odkazy na tvorbu Williama Blakea, jehož cituje i název knihy.

Úběžníkem této mnohosti je hlavní hrdinka a vypravěčka románu, inženýrka Jana Dušejková toho času v důchodu. Bydlí na samotě v polsko-českém pomezí a přivydělává si jako učitelka angličtiny na základní škole.

Amatérská astroložka a příležitostná překladatelka Blakea sleduje s čím dál větší nevolí s jakou krutostí se místní lidé, zejména myslivci, chovají ke zvířatům. Když začnou v okolí postupně násilnou smrtí umírat přední členové mysliveckého sdružení, má okamžitě jasno. Zvířata se na nich konečně začala mstít. 

O zvířatech nemůžeš mluvit, jako by to byli lidé. Je to hřích, lidská pýcha, takové hřbitovy. Podle Boha jsou zvířata méně než člověk, mají mu sloužit.

Knihu do češtiny pro nakladatelství Host přeložil (tak jako většinu autorčiných próz) Petr Vidlák. Do podoby třídílného seriálu ji zdramatizovala scénáristka Kristina Májová. Velkou hereckou příležitost v seriálu dostává Jitka Smutná, která se nonkonformní vypravěčky zhostila s vervou i pochopením. Rozeznít zvláštní vnitřní svět Jany Dušejkové, která jakoby měla schopnost slyšet hlasy zvířat a jejich nářek, si vzali za úkol režisérka Izabela Schenková a hudební skladatel a zvukový designér Miroslav Tóth a zvukař Jonáš Rosůlek. Vedle Jitky Smutné si v inscenaci zahráli například Miroslav Hanuš, Klára Suchá, Jiří Roskot, Luboš Veselý, Jan Vondráček, Andrea Elsnerová nebo Marek Daniel. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.