Steven Spielberg a filmový Mojžíš

4. únor 2012

Hollywood se pouští do několika biblických námětů. Je mezi nimi příběh Noemovy archy, povstání Judy Makabejského, nebo osudy Mojžíše, které patří snad vůbec k nejznámějším. A právě filmový Mojžíš může být mimořádně zajímavý.

Točit film na biblické téma není zrovna jednoduché. Je-li navíc nízkorozpočtový a popisný, výsledek nemusí připomínat umění, ale spíš nepovedené kázání. Zcela jiná káva se servíruje, když se biblického námětu chopí taková veličina, jako je Steven Spielberg. Což se asi stane, protože z informovaných kruhů pronikly zprávy o tom, že dohoda mezi slavným režisérem a společností Warner Brothers je na spadnutí.

Snímek se bude jmenovat „Bozi a králové“ a natáčet by se měl od jara příštího roku. Hlavním hrdinou bude Mojžíš. Tedy muž, který se narodil v egyptském otroctví, byl poslán v koši po proudu řeky, aby byl vzápětí nalezen princeznou, vychován na dvoře faraóna, a posléze vyvolen Hospodinem k vyvedení svého národa z otroctví.

Zpracování má být údajně realistické v duchu „Statečného srdce“, což vede pochybovače k pozvednutí obočí, neboť Mojžíš má prý, kromě jiného, vytvořit armádu. Leckdo bude nicméně zvědavý, jak zvládnou dnešní efekty známou situaci, kdy se před prchajícími Izraelity rozestoupí Rudé moře. Od věci nebudou určitě ani pověstné „egyptské rány“.

Gustav Doré: Mojžíš s deskami Desatera

Jisté je, že Hollywood natočil podobný velkofilm docela dávno, v roce 1956. Už tehdy sliboval podívanou, jakou lidské oko v kině nespatřilo, nešetřil penězi a nasadil všechny trumfy. Natáčení trvalo pět let. Mojžíše hrál slavný Charlton Heston, který to považoval za jednu z největších rolí. Snímek se jmenoval „Desatero přikázání“, dostal sedm Oscarů a vydělal na svou dobu astronomické sumy. V současném přepočtu by činily miliardu dolarů.

Jenomže od té doby uplynulo více než půl století a dnešní technicky zhýčkaný divák sleduje rozestoupení Rudého moře se shovívavým úsměvem. Námět si proto žádá novou verzi, moderní možnosti a hlavně mistra efektů Spielberga, který má za sebou takové filmy, jako jsou Čelisti, Jurský park, Indiana Jones, Schindlerův seznam nebo Zachraňte vojína Ryana. Mimochodem, je to režisér, který dokáže spojit komerční stránku s obsahem. Takže uvidíme, jak dopadne v jeho podání biblický Mojžíš.

Na vlnách Radiožurnálu se na něj těší Daniel Raus.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu