Statečnost a odvahu rytířů představuje sochař Jaroslav Róna v rakouské vesnici Fratres nedaleko Slavonic

10. srpen 2021

Postavy rytířů, udatných reků i sveřepých bojovníků vítají návštěvníky galerie v malé rakouské příhraniční vesnici Fratres. Na statku hraběte Petera Coretha vystavuje své obrazy a menší sochy český výtvarník Jaroslav Róna. Vernisáž byla součástí Slavonice Festu.

„Mně se tady moc líbí a ještě jsme vybrali kolekci, která se sem dle mého hodí, která se hodí k takovým statkům, co jsou zároveň tvrz. Využili jsme toho a dal jsem sem taková středověká rytířská témata,“ říká Jaroslav Róna.

Výstava má název Čas rytířů. „Já rytíře maluju vlastně pořád, mám k tomu vztah od dětství. Není to tak, že bych dělal nějaké názorové nebo ideové celky, ale průběžně se vracím k určitému tématu, až za nějakou dobu vytvoří takovou linii, která se dá dohromady vystavit. Ale je pravda, že dělám ve stejnou dobu úplně odlišné práce,“ popisuje Jaroslav Róna.

Na rytířích jej podle jeho slov láká motiv mužské cti, síly a krásy. „Mám to od dětství, je to takový klukovský, něco, co ve mně zůstalo,“ dodává.

Čtěte také

Expozici ve Fratres otevírá socha nosorožce rytíře. „Pak tu máme kraba, to je vděčná socha, výborně propojuje prostor, protože nepotřebuje sokl a leze po zemi. Dále tu máme ježatou lebku, která je taková dramatická, plochého muže, to je, řekl bych, docela humorná socha, která i evokuje oceánské umění, má v sobě takovou primitivnost a zároveň jemnou eleganci. No, snad je to propojené, to musíte vlastně poznat vy,“ uzavírá umělec.

Šanci poznat propojení jednotlivých děl Jaroslava Róny máte v Kulturbrücke Fratres v rakouské vesničce nedaleko Slavonic do konce srpna.

Rozhovor s Jaroslavem Rónou o jeho výstavě přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomene zahájení Slavonice Festu, román Předčítač, který vyšel v audiopodobě, i novou knihu Démon ze sídliště.

Spustit audio

Související