Sochaři pod ostravským Landekem

25. srpen 2010

Od poloviny srpna se mezi historickými budovami starého uhelného dolu Anselm v Ostravě-Petřkovicích pod vrchem Landekem takřka nepřetržitě ozývá hlasitý rachot brusek, sochařských kladiv a různých kamenických nástrojů. Dali si tu schůzku sochaři a sochařky z řady zemí, aby v areálu ostravského Hornického muzea předvedli veřejnosti své umění.

Jde o pátý ročník bienále mezinárodního sochařského sympozia Landek 2010, které v roce 2002 založil mladý sochař, restaurátor a pedagog Martin Kuchař. Navázal tak na tradici pořádání podobných uměleckých akcí v Ostravě-Vítkovicích na přelomu šedesátých a sedmdesátých let 20. století.

Reálie starobylé šachty s budovami z režného zdiva jsou pro domácí i zahraniční sochaře velice inspirativní. Tak jako kdysi museli staří havíři do své práce v podzemí vkládat kus těžké dřiny, musí i sochaři do svých výtvarných kreací vložit kromě talentu a invence mnoho fyzického úsilí. Kámen, uhlí a lidská dovednost se tak pod Landekem po staletích znovu setkávají. Areál Hornického muzea je veřejnosti otevřen sedm dní v týdnu, a tak mohou návštěvníci u kamenných bloků spatřit například Japonce Tetse Ohnariho, Číňanku Zhao Li, Gruzínce Valerie Jikiu, Slováka Štefana Papča, Agnieszku Mikolajczykovou z Polska nebo zástupce domácích sochařů Jaroslava Koléška.

Jednotlivé práce naleznou po skončení sympozia umístění nejen v areálu Hornického muzea pod Landekem, ale i v dalších lokalitách severní Moravy. Připojí se tak k desítkám skulptur, které se už zrodily v průběhu minulých sympozií a staly se součástí parků v Těrlicku-Hradišti, Stonavě, Petřkovicích, Havířově, Ostravě-Svinově a Lučině.

Na pořádání podobných akcí je bohužel stále méně prostředků. Proto organizátoři přivítali, že se letošní sochařské sympozium pod Landekem mohlo stát součástí akce Ostrava – hlavní město kultury 2015. Je to další důkaz, že Ostravsko není jen krajinou těžkého průmyslu, ale i křehkého umění.

Spustit audio