Skladby, které hraje jen hrstka houslistů, představuje Pavel Šporcl na novém albu

6. září 2021

Mount Everest houslového repertoáru. Tak zní podtitul nového alba nejpopulárnějšího českého houslisty současnosti Pavla Šporcla. Na album Paganiniana naváže turné, které nabídne šestnáct koncertů ve třinácti městech.

Houslista se po covidové pauze těší na živá vystoupení a své publikum. Jak ale sám potvrdil, během vynucené umělecké pauzy se vůbec nenudil.

„Když jsme nemohli na koncertní pódia, já jsem se vrhnul do jiné práce. Hodně jsem streamoval, chtěl jsem lidem zpříjemnit smutné večery. Naučil jsem se nové skladby, napsal jsem novou knihu s Václavem Žmolíkem Můj život nejen s houslemi a natočil jsem novou desku. Takže já se nenudil ani minutu,“ vypráví.

Nové album Pavla Šporcla se točí kolem Paganiniho. „Najdeme na něm skladby vrcholné virtuozity. Na albu hraji nejen skladby tohoto italského houslového mága, ale i další kompozice inspirované Paganinim. Jsou to skladby, které nehrají všichni houslisté, hraje je pouze hrstka. Mám je rád, putují mým životem a jsem rád, že jsem je na toto speciální album mohl vměstnat,“ popisuje.

Čtěte také

S novou deskou vyjede Pavel Šporcl na turné po České republice, které směřuje do menších, komorních sálů. Chce také poukazovat na krásy naší vlasti. „O mně je známé, že mám naší zemi nesmírně rád, tady to miluju a tady chci žít. Jsem velmi národně hrd. Máme krásnou hymnu, města, přírodu a na tento fakt rád poukazuji u nás i ve světě,“ komentuje.

Při plánování turné nezapomněl na své rodné město, tedy České Budějovice. Zahraje tu ve středu 22. září v kostele svaté Anny, koncertní síni Jihočeské filharmonie v Kněžské ulici.

Celý rozhovor s houslistou Pavlem Šporclem o Paganinim, novém albu i turné si poslechněte online.

Spustit audio

Související