Síň slávy Českého rozhlasu

18. březen 2024

Uvedení do  Síně Slávy Českého rozhlasu je výjimečné ocenění osobností, které se zapsaly do paměti posluchačů Českého rozhlasu uměleckou tvorbou, novinářskými nebo moderátorskými výkony.

Síň slávy Českého rozhlasu byla založena roku 2011, a protože není zvykem až na odůvodněné výjimky udělovat toto čestné ocenění nežijícím osobnostem, nelze na ni pohlížet jako na reprezentativní přehled těch největších osobností rozhlasových a kulturních dějin. Postupně se však tímto způsobem tvoří přehled důležitých jmen v posledních desetiletích rozhlasové historie.

Uvedení do Síně slávy je ve většině případů vrcholem zahajovacího večera na mezinárodním rozhlasovém festivalu Prix Bohemia Radio. V mimořádných případech se tak děje rovněž při jiných příležitostech, jako byly slavnostní koncerty pořádané k 80. narozeninám Marty Kubišové a Václava Neckáře.

Jmenování nositelů tohoto čestného ocenění je právem generálního ředitele Českého rozhlasu, který jednotlivé osobnosti do Síně slávy Českého rozhlasu také uvádí.

Spustit audio