Shakespearovská Čajovna. Slavili jsme s vámi v Café NONA!

23. duben 2016

V sobotu 23. dubna uplynulo 400 let od úmrtí Williama Shakespeara. Také Noční Čajovna Kateřiny Rathouské se na výročí zaměřila.

Hosty pořadu byli tvůrci, kteří v posledních letech nastudovali nebo se podíleli na uvedení dramat slavného alžbětince nejen v rámci letních slavností na Pražském hradě, ale také v různých českých divadlech - dvojice režisérů SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), dramaturgyně Dejvického divadla Eva Suková, umělecký šéf Klicperova divadla David Drábek a umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar.

Poslední jmenovaný má na svém kontě několik „shakespearovských zářezů“. „Začínal jsem takovým ´bizárem´, konkrétně Zimní pohádkou. Je to nádherná, ale pro mě naprosto neskousnutelná hra. Myslím si, že ji Shakespeare psal na nějaké droze,“ řekl v Noční Čajovně s datem 26. prosince 2015. Za sebou má i Zkrocení zlé ženy, Hamleta a Othella a na konec sezony nyní připravuje Sen čarovné noci. „Sen je snem každého režiséra.“ Text „jsem hodně seškrtal, bude to jedna čarovná noc. Vybrali jsme si překlad Jiřího Joska a už i název napovídá, že to bude trochu jiné, než na co jsme zvyklí se svatojánskou nocí. Od inscenace si slibuju veliký úlet, protože tato hra umožňuje režisérovi cokoliv.“ Součástí scénografie Henryho Borárose by měla být kupříkladu trampolína.

03615011.jpeg

V dubnové Čajovně se posluchači mj. dále dozvěděli, jaké to je, když Richarda III. hraje žena (konkrétně Pavlína Štorková), jak se dá upravit a inscenovat tragédie Romeo a Julie – ať už v Praze pod širým nebem, nebo v kamenném divadle v Hradci Králové nebo jak se s už zmíněnou Zimní pohádkou loni popasovali na prknech Dejvického divadla.

Šedesát nočních minut jsme vysílali z Café NONA na Nové scéně Národního divadla. Poslechněte si záznam přímého přenosu.

autor: krs
Spustit audio