Sebrat klacek. Martin Pechlát čte z nové sbírky próz Petra Borkovce

11. červen 2021

Může to budit zdání, že víme více, než bychom měli. Od 7. června na Vltavě uvádíme výběr z textů z prozatím poslední knihy básníka a spisovatele Petra Borkovce Sebrat klacek. Tato sbírka sloupků, fejetonů, úvah a prozaických záznamů je jednou z knih nominovaných na Literu za prózu letošního jubilejního 20. ročníku výročních knižních cen Magnesia Litera. Jak porota rozhodla, bude ale známo až 8. června večer, kdy budou na Nové scéně Národního divadla vyhlášeny výsledky.

Dvanáct neobyčejně všedních a všedně neobyčejných příběhů čte Martin Pechlát. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Martin Pechlát
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 7. 6. 2021
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Knížku Sebrat klacek je opravdu radost číst. A je jedno, zda je to váš „první“ Borkovec nebo už se vám při čtení tyto příběhy propojují s některými staršími z jeho předchozích sbírek próz Petříček Sellier a Petříček Bellot, Lido di Dante nebo verši ze sbírky Herbář k čemusi horšímu.

Martin Pechlát

Je podmanivé být účasten Borkovcových vyprávění. Hledat s ním ráno trochu klidné místo u řeky, obracet kameny nebo pročesávat remíz. Poslouchat ty nejhroznější historky o babičce Toničce, která nebyla jeho babičkou. Vzpomínat na setkání s básníkem Ivanem Slavíkem v Hořovicích a nechat se tahat za nohu loučením s básnířkou Alicí Wierpichovou. Sedět s ním v kostele v malém městečku kdesi pod Apeninami, kde se chystá zkouška místního sboru s orchestrem, jíst romaňolskou specialitu ve vyhlášené ptačí restauraci Bulgarelli a nebo jen tak ležet pod rajčaty.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
Spustit audio

Související