Šachová velmistryně Květa Eretová vede v 94 letech šachový kroužek

24. září 2020

Paní Květa Eretová je prý přírodní úkaz. Šachová velmistryně, které je 94 let, vede šachový kroužek v domově pro seniory. Šachy hraje i online a má svůj facebookový profil.

"Mám to štěstí, že mi mozek stále slouží a myslím, že za to můžu poděkovat i šachu," říká Květa Eretová. Je to dáma s neuvěřitelnou vitalitou, která chodí venčit psa, dokáže stát na jedné noze a šachy hraje také každý den na internetu. Poslechněte si celý rozhovor s ženou, která popírá svůj fyzický věk.

Květa Eretová se poprvé stala mistryní Československa v roce 1955 a do konce své aktivní kariéry si z mistrovství republiky celkem odnesla rekordních 23 medailí – deset zlatých, deset stříbrných a tři bronzové. Od poloviny 50. let pilně reprezentovala Československo na mezinárodních turnajích, přivezla několik medailí z šachových olympiád, účastnila se řady pásmových a mezipásmových turnajů, jejími největšími úspěchy jsou výborná desátá místa z turnajů kandidátek mistrovství světa v Plovdivu 1959 a v Suchumi 1964. V roce 1957 získala titul mezinárodní mistryně, v roce 1986 titul velmistryně. V anketě o nejlepší šachistku století, uspořádané Šachovým svazem ČR v roce 2005, obsadila 2. místo za legendární Věrou Menčíkovou, historicky první mistryní světa. Zdroj - Paměť národa

autor: JMys | zdroj: Paměť národa / Post Bellum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka