Rudá hitparáda. Zpívalo se o Stalinovi, plnění plánu i náboru traktoristek

12. únor 2021

Propagandistickou písňovou tvorbu komunistické orientace přestavují v našem výběru zlatý fond, dobové hity i raritní nahrávky. Některé písně působily komicky snad už v době svého vzniku, ty ostatní tak vnímáme s odstupem několika desetiletí.

Ačkoliv jsou u nás 50. léta nesporným vrcholem v kvalitě i kvantitě této produkce, vybrali jsme i několik přesahů oběma směry, a to pro lepší porozumění ideologickému kontextu jejich vzniku.

Připravil: Pavel Hlavatý
Premiéra: 16. 2. 2018

Z mnoha námi vybraných písňových témat zmiňme alespoň ta hlavní: láska k revoluci, Sovětskému svazu, rodné straně, Stalinovi i Gottwaldovi.

Taky nábor traktoristek

Z dalších témat je to pak ochrana hranic, nenávist k emigrantům, dodržování pracovní doby a plnění plánu, přesun živnostníků do těžkého průmyslu, nábor traktoristek, umisťování dětí do socialistických jeslí a v neposlední řadě opakované spojování práce a erotiky.

Mezi autory lze vedle mnoha neznámých najít také řadu slavných jmen. V pořadu jsou uvedena pouze ta hlavní, například básníci František Halas a Vítězslav Nezval či skladatelé Alois Hába a Radim Drejsl. Žánrově uslyšíte vedle častušek či sveřepých pochodů také melodrama, dechovku či taneční píseň.

Při prostudování řady dochovaných zpěvníků z padesátých let lze navíc s určitostí napsat, že mnoho perel se v rozhlasovém archivu nedochovalo, existují však i další zvukové archivy. Pro inspiraci alespoň text dvou slok jednoho takového klenotu.

Železná častuška
hudba Rudolf Kubín, text Erich Sojka

Nová pec už pevně stojí,
železo z ní vytéká.
Silnější zas budem v boji
za nového člověka.
Kypí, syčí litina,
rudě září Donbas
a v té záři zhasíná
atomová bomba.

Šeptali si šuškalové,
halekalo BBC,
že prý s naší novou pecí
nikdo rady neví si.
Dejte pozor, magnáti
v zemi shnilých svobod:
Dnes to žhavé železo
poteče vám do bot.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související