Rozdílení stravy chudým - 1939

14. únor 2014

15. březen 1939 je černým dnem dějin. Motorizované jednotky německého Wehrmachtu kolem šesté hodiny ranní překročily hranice zbytku území někdejšího Česko-Slovenska. Adolf Hitler vzal – oficiálně řečeno – toto území „pod ochranu“ Německé Říše. Okupace Čech a Moravy byla doprovázena řadou populárních akcí a hesel.

Na zdech v ulicích visely například plakáty s nápisem:
Dělníci! Zde jste proletariát. V Říši budete muži v čestné práci. Adolf Hitler Vám tuto čest přinese! Zde je nezaměstnanost, v Říši bude práce a chléb! Adolf Hitler vám je dává…
Zcela proti tomuto tvrzení se chovali vojáci wehrmachtu, kteří se v prvních dnech okupace vrhali do českých cukráren a prodejen uzenin, kde se přejídali se šlehačkovými dorty a salámy. To totiž v Říši neměli.

Aby vůdce Německé říše něčím doložil svá slova, nařídil, aby se na různých místech Protektorátu nejchudším lidem vydávala teplá strava. A rozhlas, tehdy už pod vedením Němců, musel takové akce popularizovat. Nebyla to snadná situace. Na jedno takové místo v Praze byl vyslán reportér Josef Cincibus. Zcela nezúčastněným hlasem hovoří o tom, co vidí. V tónu a způsobu jinak profesionálně provedené reportáže však můžeme rozpoznat náladu ve které tehdy žili lidé této země.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio