Rozděleni svobodou. Unikátní projekt Českého rozhlasu zkoumá českou společnost

17. září 2019

Je česká společnost rozdělená? A co nás tedy nejvíce rozděluje a co spojuje? To jsou hlavní otázky projektu Rozděleni svobodou. Na tiskové konferenci ho představili René Zavoral (generální ředitel ČRo), Paulína Tabery (Sociologický ústav Akademie věd ČR), Daniel Prokop (PAQ Research, FSV UK), Martin Buchtík (ředitel STEM), Ondřej Suchan (šéfredaktor ČRo Radiožurnál) a Petr Šabata (šéfredaktor ČRo Plus).

Projekt vznikl na základě průzkumu Česká společnost po třiceti letech. „Žádný takto zaměřený průzkum tady za uplynulých 30 let nevznikl. Chtěli jsme dát pojmu rozdělená společnost nějaký obsah právě 30 let po sametu, protože ten pojem lítá ve veřejném prostoru, ale je trochu vágní,“ vysvětluje Petr Šabata.

A Ondřej Suchan jmenuje oslovené sociology Daniela Prokopa, Paulínu Tabery a Martina Buchtíka, díky nimž vzniklo originální zadání výzkumu Česká společnost po 30 letech. „Trochu jsme se inspirovali BBC, která podobný průzkum udělala. Oslovili jsme celkově skrz naše agentury 4000 respondentů,“ doplňuje Suchan.

Posluchači budou moci reportáže o rozdělené společnosti poslouchat od středy, na iRozhlasu si budou moci vyzkoušet, ke které ze šesti tříd společnosti patří. Podívejte se na speciál Radiožurnálu.

A jaké jsou některé výsledky průzkumu?  Třeba to, že česká společnost se skládá rovněž ze šesti tříd, ale jsou hodně jiné ve srovnání s Velkou Británií.

„Víme, jak velká část společnosti je ohrožena různými sociálními problémy – jsou to čtyři desetiny společnosti, čili hodně, česká společnost je křehká. Víme také, která témata ji dělí a která spojují,“ upřesňuje Šabata.

Debaty o aktuálních problémech

Radiožurnál i ČRo Plus chystají i debaty. Průzkum totiž ukázal čtyři velké společenské problémy – bydlení, vzdělávání, situace ohrožené třídy a vztah k demokratickému řízení. Na tato témata se bude debatovat v Teplicích, Brně, Ostravě a v Praze.

„Velké finále chystáme na 4. listopadu v největším studiu Českého rozhlasu, kam zveme lídry všech stran zastoupených v Poslanecké sněmovně,“ uzavírá Suchan. 

autoři: Jiří Chum , prh

Související