Režisérka Bela Schenková teď hledá nový domov domácím zvířatům z Ukrajiny. „Snažím se nějak pomoct,“ vysvětluje

1. duben 2022

„Situace na Ukrajině je nepřenosná. Jsou to osobní tragédie jednotlivců, kteří opouští svojí zem, řeší sebe, své děti, ale často mají i domácí zvířata. Mně to nedá a spolu s ochránci zvířat se jim snažím pomoci,“ přiznává rozhlasová režisérka Bela Schenková v Blízkých setkáních. Už adoptovala fenku, teď čeká na osm koček a další dva psy. V rozhovoru mluví i o své nové rozhlasové hře Hledám byt, o svém okouzlení malováním nebo o tom, kteří slavní malíři jsou její předkové.

Na Ukrajině zuří válka a lidé se snaží zachránit nejen sebe, ale musí řešit, co udělají s domácími zvířaty. „Případ mojí fenky They, kterou jsem adoptovala, je takový, že její majitelé se dostali na hranici a tam už situaci nezvládli. Oba strašně brečeli, protože Thea bombardování nesla velmi těžce, nebyli schopní se s ní přesouvat do krytu,“ vysvětluje režisérka.

Novou fenku si vzala ke svým dvěma, které má doma. „První dva dny mě jenom kousala, než si trochu zvykla. Naši psi ji přijali, doma je úžasná. Věřím, že časem bude v pohodě i venku,“ doufá. 

Teď čekám na osm koček, které přivezou ze Slovenska, už mají své nové majitele a dvě půlroční feny, kterým musím najít nový domov,“ uzavírá Bela Schenková.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.