Režisérka Barbora Chalupová: Shánět zbraně bylo jednodušší než dostat aktéry před kameru

22. listopad 2016

O jedno z největších překvapení letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se postarala studentka třetího ročníku Katedry dokumentární tvorby Barbora Chalupová. Ta ve svém školním cvičení Do zbraně! zpovídá jak držitele, tak i zájemce o zbrojní průkaz a dále řeší (ne)legální dostupnost střelných zbraní v našem prostředí.

Původní koncept snímku, který režisérka nazývá „portrétem ozbrojování“, byl zcela jiný. „Zajímala jsem se hlavně o vlivy moderní technologie na koncept zbraně v 21. století. Řešila jsem drony, autonomní vyhodnocování cílů, otázku perfektní zbraně a s těmito vědomostmi jsem šla na večírek se spolužačkami, kde jsem jim toto přednesla, a ony byly vůči tématům dost vlažné. To mě překvapilo,“ říká. Film je tak rozdělený do dvou částí, přičemž v té druhé se stávají aktérkami samotná dokumentaristka a její spolužačky z ročníku. Spolu se snaží zjistit, jak snadné je v Česku získat zbraň nelegálním způsobem nebo možnými legálními oklikami.

Na filmu je hodnotná i jeho vizuální stránka. Na té si i podle Chalupové dali se štábem záležet. Mnohé potom překvapila reakce jejích pedagogů: „V tomhle ohledu jsme si dávali docela práci. Vytvářeli jsme falešné webové stránky, na kterých jsou všechna videa zavěšená. Je to vlastně jedna z věcí, která mi byla vyčtená. Mluvilo se o tom jako o „dyzajníčku“. Asi jsem moc zaujala obrazem, a to byl problém,“ shrnuje situaci.

Po projekcích na Jihlavě se hodně řešila autenticita materiálu a také způsob, kterým Chalupová kombinuje principy hraného a dokumentárního filmu. „To je taky jedna z věcí, která je mi vyčítaná – pravdivost. Jestli jsme opravdu zbraně sehnaly, nebo ne. A já si myslím, že je to způsobený hlavně tím, že jsem nechtěla, aby to byl filmový postup práce shánění zbraně. Působí to tedy víc jako hraný film než jako dokument, ale to je pouze prací se zvukem a obrazem,“ vysvětluje dokumentaristka.

Další krátký snímek Barbory Chalupové, který byl zmíněný v rozhovoru, Ďakujem, ti melónik, zabývající se jogínskou pránickou výživou, můžete zhlédnout zdarma na DAFilms.cz.

Na filmu bylo prý nejtěžší dostat aktéry před kameru. „Když se řekne FAMU, jako dokumentaristovi vám to moc nepomůže,“ směje se. Film Do zbraně! je možné vidět ve čtvrtek 24. listopadu v Bio Oku právě v rámci letošního ročníku Famufestu, který letos probíhá už po třiatřicáté. V současnosti připravuje scénář pro svůj celovečerní hraný film.

Poslechněte si více v rozhovoru s Barborou Chalupovou.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.