Psát o lásce není nuda, chceme být autentičtí, říká kapela Tolstoys

25. březen 2022

Tolstoys vydali svůj první singl v roce 2016. Druhé studiové desce Mirror me předcházel velmi specifický release jednotlivých singlů s vlastními vizuály i merchem. Proč hotové album leželo rok v šuplíku? I to se dozvíte v rozhovoru se slovenskou kapelou, která byla v den pražského křtu nové desky, 19. března, hostem Studio Session na Radiu Wave.

Mirror Me obsahuje 10 skladeb a vyšlo 22. února u Slnko Records. Kapela ho stihla představit 17. března v brněnském Kabinetu Múz, nyní míří na turné po České republice, Slovensku a Německu.

„Album jsme měli rok v šuplíku, ale čekali jsme, až s ním budeme moci jet i turné, nechtěli jsme, aby zapadlo,“ říká zpěvačka Ela Tolstova. „Každá píseň je samostatný vesmír, proto má vždy vlastní klip, vizuál, piktogram, remix i merch,“ dodává.

Momentálně je venku šest skladeb, čtyři budou vydané v následujících měsících. Tolstoys singly i s jedinečným videoklipem vypouští vždy s dvouměsíčním odstupem 22. den v měsíci. Ve volném měsíci následuje jeho zremixovaná verze ve spolupráci s pokaždé jiným slovenským producentem. Vyvrcholením tohoto projektu je vydání alba Mirror Me, které vzniklo ve spolupráci s berlínským producentem Drewem Dealem. Tolstoys v něm spojují ve zcela novém pojetí groovy bezpražcové beaty a ostré casio syntezátory s jemným hlasem frontmanky Ely do nezaměnitelné směsi emocí a zvuku.

Tolstoys

„Naše deska je spíše kniha se samostatnými kapitolami než album písní,“ říká baskytarista Michal Smetana. Mirror me je o o dospívání, vztazích, ale i uvědomování si sebe sama. „Psali jsme, co žijeme, a koncept alba se ukázal až zpětně,“ popisuje organický vznik desky.

Co si Ela s Michalem myslí o úrovni mladé české a slovenské hudební scény? „Mít kapelu je běh na dlouhou trať, některé kroky prostě nejdou přeskočit,“ myslí si Ela, která s kamarády z Bratislavy kapelu založila ve svém rodném městě, postupně se přesunula do Prahy a nyní bydlí s Michalem v Berlíně.

„Na Slovensku i Čechách se dělá světová hudba. Problém je v našem komplexu méněcennosti. Jde o to, abychom si více věřili,“ popisuje svůj pocit z lokální scény Michal. I když cítili tlak zvenčí, aby ve svých písních zpracovávali složitější témata, rozhodli se být autentičtí. „Psát o lásce není nuda,“ dodává baskytarista.

Kdo se stará o vizuální identitu kapely Tolstoys? Jak vnímá Ela rivalitu na české a slovenské hudební scéně? A s jakými světovými interprety by si rádi v budoucnu zahráli? Poslechněte si záznam živého koncertu kapely Tolstoys a následný rozhovor s Elou Tolstovou a Michalem Smetanou v rámci Radio Wave Studio Session.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.