Příštího prezidenta zvolí Husákovy děti, předpovídá politolog Cabada

14. listopad 2013

Za deset let může být českým prezidentem kdokoliv, komu bude v době kandidatury 40 let a kdo nespáchal velezradu. Kdo to bude konkrétně, to si troufne odhadnout málokdo. Podle politologů je téměř jisté, že prezident bude i nadále volen přímo.

„Měl by stát dobře reprezentovat, ne tak jako současný prezident,“ říká jeden z náhodně dotázaných. „Měl by být určitě mladší a mohla by to být žena. Proč by budoucím prezidentem nemohla být žena?,“ uvažuje studentka.

Budoucí prezident bude zřejmě mladší

Možné je samozřejmě leccos a třeba se studentky Metropolitní univerzity nemýlí. Politolog ze stejné vysoké školy Ladislav Cabada souhlasí s tím, že prezident bude spíše mladší.

Čtěte také

„Po zkušenosti s Milošem Zemanem to bude prezident, který bude výrazně mladší. Projeví se efekt nastupující generace čtyřicátníků, která bude dominovat nejenom politicky a vygeneruje svého vlastního úspěšného kandidáta na prezidenta,“ říká politolog Cabada.

Politolog má na mysli generaci, pro kterou se vžilo poněkud nechutné označení Husákovy děti a která se stane během deseti let ekonomicky, společensky a politicky natolik silnou, aby mohla ovlivnit i volbu prezidenta. Ladislav Cabada se celkem ochotně pouští i na horkou půdu a předpovídá, kdo by mohl konkrétně prezidentem být.

Nadějného kandidáta možná najde i pravice

„Já si myslím, že předchozí volba vygenerovala poměrně zajímavého levicového kandidáta ve věku Husákovy generace. Mám na mysli Jiřího Dienstbiera,“ říká Ladislav Cabada.

Čtěte také

„Myslím si také, že i pravá část politického spektra vygeneruje svého kandidáta, někoho, kdo bude mít poměrně silnou legitimitu, která bude dána třeba i tím, co udělal mimo politiku. Takový kandidát by mohl reprezentovat novou podobu pravice. Napadá mě jméno Petra Fialy, ale jistě se nabídne více alternativ,“ předpovídá Cabada.

Volba příštího prezidenta je naplánovaná na rok 2018, což mimochodem znamená, že budou moci volit i děti, kterým je dneska necelých 14 let.

autor: lsm
Spustit audio