Přátelský, šarmantní a velký talent. Jak na Jeana-Paula Belmonda vzpomínají ve Francii?

7. září 2021

Nebezpečné scény hrál bez kaskadéra, kvůli svým dětem zásadně netočil o letních prázdninách a za legendu ho považoval celý svět. Herec, kaskadér a velký sportovec Jean-Paul Belmondo zemřel v pondělí ve věku 88 let. Co znamenal pro dějiny kinematografie a jak na něj vzpomínají ve Francii?

Čtěte také

Úspěch i na divadle

Ve většině z více než osmdesáti filmů hrál Belmondo hlavní roli. Za takový úspěch může podle filmového historika Davida Čeňka kombinace výrazného osobního šarmu a nadání.  „Byl také úspěšný divadelní herec. Množství jeho ocenění svědčí o tom, že ho uznávaly jak profesní komunity filmařů, tak kritici a historici,“ připomíná.

Kromě toho měl široký herecký rejstřík, což dokazuje množství žánrů i režisérů, kteří Belmonda obsadili. „A vždy se se svými filmy dočkali diváckého úspěchu,“ dodává historik.

Neexistuje špatný film s Belmondem

Jak na Jeana-Paula Belmonda vzpomínají přímo ve Francii? „Jeho úmrtí se věnuje veškerý tisk. Televizní stanice vysílaly filmy, v nichž hraje. Prezident Macron o něm hovořil jako o národním pokladu, ozývají se i hlasy ze sportovních asociací,“ referuje Marie Sýkorová. Herec Alain Delon serveru CNews řekl, že se teď pokusí vydržet, aby za pět hodin nezemřel taky. Prý by ale nebylo špatné, kdyby odešel spolu s Belmondem.

Ačkoli od mozkové příhody v roce 2001 se zhoršila hercova pohyblivost i artikulace, zůstával aktivní. „Snažil se komunikovat s publikem, byl příjemný, s lidmi se fotil. Viděla jsem ho na projekci v roce 2006, kde byl rád, když mu tleskalo publikum,“ dodává reportérka z Francie.

Jean-Paul Belmondo v roce 2017 získal od francouzské filmové akademie speciální cenu César. Dojatého herce tehdy přivítal na jevišti dvouminutový potlesk vestoje.

Belmondo mimo jiné obdržel i nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie. Byl také držitelem ceny Asociace losangeleských filmových kritiků za celoživotní dílo. V roce 2011 získal Zlatou palmu na festivalu ve francouzském Cannes.

Spustit audio

Související