Politico: Evropská léková agentura schválila použití vakcíny Johnson & Johnson v EU

12. březen 2021

Server Politico píše, že první dávky očkovací látky Johnson & Johnson by měly od schválení lékovou agenturou dorazit do zemí sedmadvacítky nejdřív v dubnu.

To znamená, že zatímco tvůrci první schválené vakcíny Pfizer/BioNTech začali posílat první balíky svého výrobku už pár dní po schválení unijními úřady, čtvrtá povolená vakcína nedorazí dřív než za tři týdny. Podle německého europoslance Petera Lieseho se ale Unie dočká první dodávky dost možná později.  

Čtěte také

Politico upozorňuje, že schválení čtvrté vakcíny pro unijní trh nepovede k rychlému řešení nedostatku očkovacích látek v členských zemích.

I nad dodávkami firmy Johnson & Johnson se totiž vznáší otazníky. Europoslanec Liese si myslí, že by situaci pomohl vyřešit zákaz exportu vakcín. Podle údajů Evropské komise se totiž vyvezlo už víc než 30 milionů dávek.

Byla mezi nimi i vakcína od společnosti AstraZeneca vyrobená na unijním území, která zamířila do Velké Británie, a to díky tomu, že si Londýn dodávky dokázal smluvně předem zajistit. Spojené království dostává také látku Pfizer/BioNTech z belgické továrny společnosti. Brusel schválil vývoz více než 9 milionů dávek této vakcíny do Británie jen v období od konce ledna do začátku března, píše Politico.

Spojené státy americké obdržely zhruba milion dávek vyrobených v Evropské unii. Donald Trump totiž v prosinci vydal exekutivní nařízení, podle kterého američtí výrobci musí nejdřív zásobit domácí trh. Eurokomisař pro vnitřní trh Tierry Breton má v plánu jednat se zástupci americké vlády, aby se podařilo zjednodušit alespoň proces dodávání jednotlivých složek pro výrobu vakcíny. Tolik server Politico.

Biden nalije do ekonomiky 2 biliony dolarů

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se podařilo prosadit balík opatření na zmírnění ekonomických dopadů koronavirové krize v hodnotě skoro 2 bilionů dolarů. Jak píše deník The New York Times, šéf Bílého domu a viceprezidentka Kamala Harrisová teď chtějí ve velké kampani informovat Američany o přínosech nového balíčku.

Čtěte také

Ten má i řadu kritiků, podle kterých může přehřát ekonomiku a způsobit inflaci. Podle magazínu Forbes má zákon podporu mezi Američany bez ohledu na to, koho preferovali ve volbách. To ale neplatí pro zákonodárce – ani jeden z těch republikánských totiž pro balíček nehlasoval. Americká ekonomika se podle nich dokáže z pandemie vzpamatovat i bez něj.

Je to první Bidenovo legislativní vítězství, ale demokraté ho prosadili díky procedurálním manévrům, které umožnily balík pomoci schválit jednoduchou většinou. V budoucnu to takhle nejspíš nepůjde a Biden bude k prosazování dalších svých priorit téměř jistě potřebovat i republikánskou podporu. Jeho inaugurační rétorika o nové éře spolupráce se teď jeví jako dávná vzpomínka.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Jan Burda, najdete v audiu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související