Pokus o nový krok ve starých stopách se poválečnému Československu nezdařil

11. únor 2021

Období těsně po konci 2. světové války v Evropě u nás naplno ilustrovalo směr, kterým se obnovené Československo ve své poválečné historii bude ubírat.

Připravil: Pavel Hlavatý
Premiéra: 8. 5. 2020

Soustředili jsme se pouze na první poválečné týdny a zařadili jenom nahrávky, které vznikly do konce května 1945.

Pro orientaci v těsně poválečné atmosféře je důležitá řada nahrávek československého vysílání BBC.

Hubert Ripka jako autor knihy Únorová tragedie

Vybrali jsme ukázky z promluv národně-socialistického ministra Huberta Ripky a bývalého primátora Prahy Petra Zenkla, který byl krátce předtím osvobozen z koncentračního tábora a nedlouho poté se stal předsedou národně-socialistické strany.

Dále pak ukázky z důležitých zpráv a dokumentů – ty interpretoval hlavně redaktor BBC Pavel Tigrid – a svědectví západních novinářů, kteří dorazili do Prahy těsně po konci války. Velmi pozoruhodná je ukázka z promluvy komunistky Anežky Hodinové, která – rovněž ve vysílání BBC – jasně předestřela nový kurs a naznačila hlavní směřování poválečné komunistické mytologie.  

Propaganda a výročí Bedřicha Smetany

Z dochovaných projevů prezidenta Edvarda Beneše jsme vybrali ukázku z jeho brněnského vystoupení z 12. května 1945. Jakýmsi předobrazem přicházejících časů pak byla hromadná konstruktivní sebekritika redaktorů a hlasatelů protektorátního rozhlasu, jejíž větší část jsme rovněž zařadili. 

Zdeněk Nejedlý - podepisující

V květnu 1945 proběhly také dvě důležité a zvukově zachované kulturní akce – slovo kulturní ovšem není zcela přesné, šlo v zásadě o ryzí komunistickou propagandu. První byla oslava výročí úmrtí skladatele Bedřicha Smetany na Vyšehradě.

Promluvil zde předseda odbojové České národní rady Albert Pražák, který se ve své naivitě dal zneužít k oslavnému projevu, ve kterém vychvaluje komunistického ministra školství Zdeňka Nejedlého (klíčovou pasáž z této promluvy jsme zařadili). Dalším řečníkem byl pak samotný Nejedlý, který se krátce předtím vrátil do Československa ze svého moskevského exilu. Z jeho vystoupení jsme zařadili alespoň jednu klíčovou pasáž.

Druhou důležitou ideologickou akcí bylo slavnostní zasedání kulturních pracovníků, které se konalo 29. května 1945 v pražské Lucerně. Na akci vystoupili jako dva hlavní řečníci komunističtí ministři Zdeněk Nejedlý a Václav Kopecký. Z jejich obsáhlých a místy až agresivně propagandistických vystoupení jsme – na závěr – vybrali alespoň několik důležitých ukázek.

Celý pořad si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související