„Podívejte se na Ovčáčka, uvidíte svého prezidenta,“ říká režisér Jan Hřebejk

12. listopad 2016

ROZHOVOR - Jeho zlomovým filmem byla Šakalí léta, jeho nejlepším filmem Musíme si pomáhat, jeho nejlegendárnějším filmem Pelíšky a jeho nejnovějším filmem Učitelka. Vlastně nenatočil film, který by zapadl. V době, kdy jiní shánějí na film peníze léta, on natáčí skoro každý rok. „Zkuste nastartovat auto, když ho necháte tři roky stát,“říká a dodává, že točit se má pořád. I za cenu, že se občas splete. Navíc je obrovským fanouškem Woodyho Allena, dokonce mu býval podobný. Proto mu na FAMU říkali Woody.

Výše uvedenými slovy uvádí svého hosta, režiséra Jana Hřebejka, moderátorka Barbora Tachecí. Hned první otázku v souvislosti s Allenem, velkým zastáncem Hillary Clintonové, směřuje k prezidentským volbám v USA.

„Vybavuji si Donalda Trumpa v jednom z Woodyho filmů. Sedí u stolu a někdo se ho ptá, co má zrovna za plány, a on říká: Teď se chystám zbourat Katedrálu svatého Patrika a postavit tam nějakej pěknej dům. A z toho možná plyne, že má Donald Trump nějaký smysl pro humor. A kdo má smysl pro humor, má i sebereflexi. Poslouchal jsem Trumpův projev a zahajoval ho elegantním vzádím úcty Hillary Clinton... Tyhlety věci snad o tom svědčí,“ domnívá se Jan Hřebejk.


Jedna věc je volební kampaň. Ale nikdo spolehlivě nevíme, natož my Češi, jakou politiku Donald Trump bude dělat. Co to bude znamenat pro svět, co to bude znamenat pro Ameriku.Jan Hřebejk

„Myslím, že v kampani vystupoval víc jako herec nebo jako komediant než jako politik. Lidi jsou možná politikou otrávení a bojí se, že už nebude lépe. Možná tento optimismus na ně přechází a myslí si, že je někdo spasí,“ dodává.

Před patnácti lety jsem byl někdo jiný


Filmový, televizní a divadelní režisér Jan Hřebejk se narodil 27. června 1967 v Praze. Po studiu na Akademickém gymnáziu absolvoval v roce 1991 scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Za filmy Šakalí léta, Horem pádem a Musíme si pomáhat získal ocenění Český lev, poslední jmenovaný byl nominován na Oscara. S manželkou Lenkou má syna Jonáše a dceru Antonii.

„Pravda je, že si látku trošku vybíráte a látka si trošku vybírá vás. Inspiraci pro první dva filmy, Šakalí léta a Pelíšky, potom i další dva, které jsme dělali s Petrem Jarchovským, jsme našli u Petra Šabacha. To si nás vybralo, protože jsme se oba obdivovali jeho humoru, byl nám velice blízký. A protože měly tyto filmy největší úspěch z toho, co jsme dělali, vzniká pocit, že jsme v tom nejvíc doma. A možná, že i jsme,“ hovoří o tom, proč rád točí dobové filmy. „Kdyby se nás s Petrem Jarchovským někdo ptal, co je společným tématem našich filmů, tak vždycky to byla lidská důstojnost a strach,“ podotýká.

Podívejte se na trailer k nejnovějšímu filmu Jana Hřebejka Učitelka.

Udělal by dnes režisér ve svých filmech něco jinak? „Před patnácti lety jsem byl někdo jiný. Teď mám jinou energii, zajímám se o jiná témata. Občas se na tyto své filmy dívám, jako by je natočil někdo jiný. Ale jsem moc rád, že jsem to udělal. Jsem to já v těch hlavních věcech, v těch pocitech, názorech a někdy si říkám že bych už dnes neměl sílu takto to udělat.“

Tajtrlík z Haló novin reprezentuje státnost

„Myslím, že od roku 1989 žijeme spíš v dobré době, a dokonce i v dobré zemi,“ uvažuje nad mírou obav a strachu Hřebejk, který je jednou z osobností, které podepsaly výzvu k občanskému neklidu. „Myslím, že ten neklid je výraz odporu vůči prezidentu Zemanovi a tomu, co v mých očích reprezentuje celá ta skvadra. Když slyším Jiřího Ovčáčka, myslím, že to nelze úplně přecházet a že je to normální. Že nějaký tajtrlík z Haló novin mistruje lidi, kterým nesahá ani po kotníky. To považuji za nehoráznost. To, že tam Zeman tuhle partu má, je jeho vizitka. Podívej se na Ovčáčka, vidíš svého prezidenta,“ vysvětluje, proč se společně s dalšími proti současné situaci bouří.

Režisér Jan Hřebejk na 51. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech

„Jestli si myslíte, že to je morální kýč, petice, kterou sepsali Bartoška, Vojta Dyk a současný ředitel Národního divadla, tak si o tom myslete, co chcete. Ale myslím si, že se ty věci a permanentní lhaní nedají úplně přecházet a bagatelizovat. Miloš Zeman je člověk, který opakovaně lže už od doby, kdy vůbec lhát nemusel,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s režisérem Janem Hřebejkem. Čím ho současný prezident, kterého obdivoval za dnes už proslulý článek Prognostika a přestavba v Technickém magazínu z roku 1989, poprvé zklamal a kdy? Jak vzpomíná Jan Hřebejk na dospívání v 80. letech a v čem jsou mu podobné jeho děti? Poslechněte si celý rozhovor po kliknutí ZDE.

autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.