Petra Hůlová: Dnešní vlna solidarity mě těší a zároveň děsí

30. březen 2022

„Mě ta dnešní vlna solidarity zároveň těší a děsí. Protože jde ruku v ruce s obrovskou euforií – a vzpomeňme si na podobné euforie v minulosti. Většinou po nich přišla kocovina, vystřízlivění,“ varuje Petra Hůlová, která pro sérii Střepy napsala povídku Na co nepřišla řeč. Je to jiný pohled na uprchlíky z Ukrajiny.

Čte: Petra Bučková
Připravili: Daniela Vrbová, Pavel Vondra

„Nastupovat na euforickou vlnu mně není vlastní. Protože se to pojí – a nechci, aby moje slova vyzněla špatně – s určitým intelektuálním nebo emočním kýčem… Celé je to citlivý, choulostivý, potenciálně nebezpečný terén, který dnešní jednoduchý mediální narativ hodně zplošťuje,“ popisuje spisovatelka v rozhovoru s Danielou Vrbovou své vnímání současné situace.

Střepy – vnímavý spisovatelský pohled na svět otřesený válkou na Ukrajině.

Také její nedávný román Čechy, země zaslíbená popisuje příběh Ukrajinky Olgy, která přijela do Česka za prací a výdělkem.

Poslechněte si novou epizodu podcastu Střepy. Vysíláme každé pondělí, středu a pátek v čase po 9.30. Všechny díly najdete postupně na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související