Petr Ludwig v Kompotu: Digitální půst je nutnost. Prokrastinace na Facebooku nám snižuje sebevědomí

4. červen 2018

Radio Wave má na programu Digitální detox, a tak jsme si i my pozvali celebritu „self-improvement literatury“ Petra Ludwiga. Odborník na firemní kulturu se před pěti lety rozhodl, že školení a kurzy nestačí, a vydal bestseller Konec prokrastinace. Knihy se prodalo přes 80 tisíc výtisků a Petr se s ní nyní chystá dobýt Spojené státy. Vedle toho moderuje asi nejposlouchanější český podcast Deep Talks. Pozve si do něj taky Andreje Babiše?

S člověkem, který se rozhodl, že naučí Čechy, aby měli rádi svoji práci, jsme si povídali o tom, proč je mnohem těžší najít smysl v tom, co děláme, než získat celosvětové uznání. Je smysluplná činnost recept na celoživotní štěstí? A jakou taktiku by Petr Ludwig nasadil, kdyby si jeho služby najal hříšný šéf firmy Amazon Jeff Bezos? „V Česku má podle výzkumů organizace Gallup dobrý vztah ke svému zaměstnání jen 13 procent lidí. Zároveň jsme druhý nejnegativnější stát,“ poukazuje na smutnou korelaci dvaatřicetiletý Ludwig. Jako jednu z hlavních příčin uvádí špatné vedení a pokřivené vize nadřízených. „Ryba smrdí od hlavy. Tvrdíme, že z dobrých šéfů děláme výjimečné, ale spíš tvoříme ze špatných průměrné,“ vysvětluje. Proč mají pokorní lidé lepší práci, se dozvíte v našem rozhovoru.

Digitální detox Radia Wave: Utrhněte se z online řetězu, tolik informací nepotřebujeme

Úzkost, deprese, nízké sebevědomí, nespavost a ztráta pozornosti. Nadměrné používání digitálních technologií snižuje kvalitu života. Vzdát se jich ale nejde a nakonec to ani nechceme. Co všechno digitální přetížení způsobuje a jak se mu bránit? Tím se zabývá největší letošní projekt Radia Wave – Digitální detox.

Nepoměr mezi těmi, kdo jsou vidět a mají vliv, a těmi, kdo mají opravdu co předat, se snaží narovnat ve svém cyklu rozhovorů Deep Talks. Podcast a YouTube videa vidí a slyší až 25 tisíc lidí. Jedním z hostů byl například pan Eduard Marek, člen českého odboje, politický vězeň a skaut, kterému je 101 let. „Takový člověk nebude mít na Instagramu spoustu followerů  a v tom vidím svůj úkol – tyto lidi objevovat a dostávat je do mediálního prostoru.“ Zve si ale i kontroverznější hosty. Jak se mu natáčelo s Danielem Landou a proč na rozhovor kývnul?

Závislost na sociálních sítích a nonstop proudu informací z internetu se práce a radosti z ní velice těsně dotýká. Krade totiž čas, snižuje sebevědomí a zhoršuje psychické zdraví. I expert na boj s prokrastinací si v tomhle směru prý nechá poradit. „Zrovna jsme měli na tohle téma ve firmě školení. Kolega, který se u nás věnuje digitálnímu detoxu, nám doporučil používat na chytrém telefonu černobílé nastavení. Ten mobil je najednou hrozně nudný,“ směje se Ludwig. Sám nejraději relaxuje „offline“ kousek za Prahou, nebo ještě o trochu dále – v Japonsku, o kterém jsme si také dlouho povídali. Do své nejoblíbenější země se ale chystá i pracovně, stejně jako do USA, kam se plánuje brzy přestěhovat. Co tam bude Petr přesně dělat a jestli se ještě vrátí domů, zjistíte v pořadu Kompot Radia Wave.

Kterou výzvu Digitálního detoxu Radia Wave si Petr Ludwig dává pravidelně? Měl by se digitální půst učit na školách? Jak ovlivňuje prokrastinace tvůrců a autorek popkulturu a co umějí Češi mnohem lépe než Japonci? Poslechněte si pořad Kompot na webu nebo si najděte (a odebírejte!) náš podcast.

Spustit audio