Pavel Vilikovský: Všetko, čo viem o stredoeurópanstve (s trochou priateľskej pomoci od Olomouca a Camusa)

16. březen 2023

Pavel Vilikovský patří ke spisovatelům – intelektuálům. Jeho texty mají suchý humor a často se odkazují ke známým dílům světové literatury a k jejich tvůrcům. Což je i případ povídky Všetko, čo viem o stredoeurópanstve (s trochou priateľskej pomoci od Olomouca a Camusa), kterou vysíláme v autorově rodné slovenštině. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Andrej Hryc
Připravila: Jiřina Tejkalová
Režie: Vlado Rusko

Slovenský spisovatel, překladatel a publicista Pavel Vilikovský se narodil 27. června 1941. V roce 1958 nastoupil na pražskou FAMU, o dva roky později přešel na Univerzitu Komenského v Bratislavě, kde vystudoval obor čeština – angličtina. Na přelomu 60. a 70. let působil v redakci časopisu Slovenské pohľady. Jako redaktor a později šéfredaktor pracoval v letech 1976–1996 v legendárním časopise Romboid. Nyní je redaktorem slovenské mutace časopisu Reader's Digest a věnuje se překladatelské činnosti.

K překladům si Vilikovský vybírá prozaická díla Williama Faulknera, Josepha Conrada či Kurta Vonneguta. Knižně debutoval v roce 1965 sbírkou povídek Citová výchova v marci. Další jeho knihy se dočkaly několika literárních ocenění: sbírka povídek Krutý strojvodca z roku 1996, z níž jsme vybrali dnešní povídku, získala cenu Dominika Tatarky a cenu vydavatelství Slovenský spisovateľ. Próza Čarovný papagáj a iné gýče (2005) byla nominována do finále Anasoft litera.

autor: Jiřina Tejkalová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.