Pavel Kosatík: Jako společnost jsme přestali držet pohromadě

17. listopad 2020

To, že nemůžeme dnešní den, tedy Den boje za svobodu a demokracii oslavit společně, v doslovné míře vypovídá o tom, že nedržíme pohromadě. Nejsme jako společnost v dobrém stavu, myslí si to spisovatel a publicista Pavel Kosatík.

Jedním z důvodů, proč lidé nedrží pohromadě, je podle Kosatíka to, že dlouhodobě dochází k úbytku lidí, kterým záleží na jiných, než vlastních zájmech. „Každá společnost potřebuje kromě toho, aby člověk prosazoval sám sebe a myslel na rodinu, také to, aby myslel i na ostatní. A těchto lidí je tragická menšina,“ říká publicista a spisovatel Pavel Kosatík v pořadu Jak to vidí…a dodává, že pokud takoví lidé nejsou v určitých obdobích ve veřejném prostoru vidět, společnost na to doplácí.

Čtěte také

V České republice, stejně jako jinde ve světě, se používá pojem elita. „Pro mě slovo elita neznamená lidi, kteří na základě funkcí nebo peněz mají právo mluvit do veřejných záležitostí. Pro mě k elitě patří lidé, kteří jsou schopni to, co jim společnost dala, zase zátky vracet a dokonce v tom nacházejí cosi jako smysl života,“ myslí si Pavel Kosatík.

Ve veřejném prostoru podle spisovatele ale velice často pozorujeme lidi, kteří se naopak snaží pro sebe něco urvat a nemyslí na ostatní. „A pak se stanou takové věci, že se zaspí celospolečenský nástup pandemie,“ míní.

Opuštěna politiky

Na jaře a začátku pandemie se společnost solidárně spojila. Proč ne teď? Solidarita podle Kosatíka souvisí hodně s chováním státně-reprezentativních orgánů. „Musí tam panovat bazální důvěra lidí takzvaně dole, k těm takzvaně nahoře,“ upozorňuje.

Na všem je ale potřeba podle spisovatele hledat dobrou stránku. Ať ti, kdo jsou toho schopni, podle Kosatíka zpytují svědomí, aby si řekli, čím společnosti prospěli - a zda budou schopni se alespoň trochu do budoucna změnit ve svém i společenském zájmu.

Věznice Světlá nad Sázavou, šití roušek

„V těch prvních měsících bylo evidentní, že je společnost schopná soudržnosti a je schopná solidarity, ale opět byla, tak nějak jako v minulosti, opuštěna politiky,“ míní Kosatík. A dodává, že teď pořád myslí na starší lidi v domovech pro seniory a léčebnách dlouhodobě nemocných. „Kéž by žili s pocitem, že jsou v bezpečí,“ doplňuje publicista.

Co můžeme od státu očekávat?

Od státu máme podle spisovatele Kosatíka právo očekávat, že bude vyvíjet úsilí v oblastech, na které sami nestačíme. „Po své vlastní linii si například nepostavíme dálnici. Máme právo žádat takový stát, který bude mít funkční například dopravní systém,“ říká.

A jakou aktuálnost v sobě nesou listopadová hesla demokracie, pravda a láska? Podle Kosatíka jsou to hesla obecná, která nemohou svou aktuálnost ztratit. „Můžeme sledovat společnosti ve světě, které s tím mají ještě větší potíže, než třeba momentálně my, ale to praktické uplatnění tady u nás prostě kulhá, my si prostě neumíme vládnout,“ myslí si Pavel Kosatík.

Další témata rozhovoru: vyšetřování úniku kyanidu na Bečvě; omezení prodeje v maloobchodu; podoba vánočních svátků, v čem jsou aktuální myšlenky Jana Komenského; co lidi na světě spojuje;  o automobilové závodnici Elišce Junkové. 

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související