Olomoučan Jaromír Zaoral vytvořil světový rekord. Za 361 dnů vystoupal na nejvyšší vrcholy všech evropských hor

Svou expedici popisuje Jaromír Zaoral v knize Koruna Evropy, do které mu dobrými radami a postřehy přispěli i známí horolezci Radek Jaroš, Adam Ondra nebo Renata Chlumská. „Je určená pro širokou veřejnost, svou horu si v ní najde jak začátečník, tak zkušený horal.“ představuje knihu autor.

Kniha obsahuje vedle spousty fotografií také seznam tipů a vychytávek. Jaromír Zaoral na základě vlastních zkušeností doporučuje nastudovat si každou cestu, každý výstup předem do nejmenších podrobností, sledovat pečlivě počasí, nespěchat a umět si přiznat, že na něco nemáte.

Jeho nejnáročnějším výstupem bylo zdolání švýcarské nejvyšší hory Dufourspitze, kde se pohyboval po ledovci, na kterém hrozí pád do trhliny anebo laviny, a také problémy s aklimatizací. „Šel jsem s horským vůdcem, protože jsem neměl dostatečné zkušenosti, abych se na vrchol dostal sám,“ vysvětluje.

Na Balkáně se potkal s medvědem. „V tu chvíli jsem vzpomínal na všechny informace, které jsem dostal před pár lety v rumunské rezervaci pro medvědy. Pamatoval jsem si ale jenom to, že nemám utíkat a že se mám udělat větší, než ve skutečnosti jsem. Dívali jsme se mu s přítelkyní přímo do očí, což je prý jedna z největších chyb,“ popisuje. Dopadlo to naštěstí dobře.

Jaké jsou další plány cestovatele a fotografa Jaromíra Zaorala? „Jsem otevřený, zajímá mě celý svět, uvidíme, pro co se rozhodnu. Myslím, že to bude spontánní, uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v našem audiorachivu.

autor: voj
Spustit audio