Novinář dělá každý den něco jiného. Já chodila po horách a poznávala spoustu skvělých lidí

19. květen 2019

Články v časopisu Krkonoše, později také stovky rozhlasových reportáží, rozhovorů, pořadů o přírodě, lidech či památkách Krkonoš, ale také knihy či hudební texty - to je jen část díla  dlouholeté redaktorky českého rozhlasu Elišky Pilařové. 

Devět osobností získalo nedávno ocenění ředitele Správy Krkonošského národního parku za přínos na rozvoji Krkonoš. Cenu převzala i dlouholetá reportérka Českého rozhlasu Eliška Pilařová.

A oceněním pro redaktorku Jiřinu Šmídovou byla možnost s rozhlasovou reportérkou Eliškou Pilařovou natočit rozhovor na místech, která jsou jejímu srdci v našich nejvyšších horách nejbližší.

Ocenění pro devět osobností za podíl na rozvoji Krkonoš. Je mezi nimi i redaktorka Eliška Pilařová

Oceněná rozhlasová redaktorka Eliška Pilařová je autorkou také několika knih

Devět osobností získalo ocenění ředitele Správy Krkonošského národního parku za přínos na rozvoji Krkonoš. Cenu získal například historik František Jirásko, strážce parku Alfréd Pucher nebo horský záchranář Přemysl Kovářík. 

Elišku Pilařovou na cestách za natáčením občas Jiřina Šmídová doprovázela a tak právě ona vám svou kolegyni představí v dalším pořadu z cyklu Mysli si ženu, který přináší portréty nevšedních žen východočeského regionu.

„My jsme novináři a to je profese, která dělá každý den něco jiného. A já jsem za těch 20 let měla šanci naučit se alespoň trochu něco pořádně. Chodila jsem po horách a poznala jsem spoustu skvělých lidí. Takže samozřejmě, když potom došlo na rozhlas, tak jsem měla kam sáhnout a kam jít," usmívá se Eliška Pilařová.

Eliška získala spoustu zkušeností v Krkonošském národním parku, kde začala pracovat v jediném vlastivědném časopise, který přežil období normalizace.

„Seděla jsem přímo vedle přírodovědců, historiků, báječných lidí. A ti mne naučili, že se dá při zachování odbornosti mluvit k lidem srozumitelně," svěřila se Eliška Pilařová reportérce Jiřině Šmídové.

Marta Růžičková, Václav Havel a Eliška Pilařová

S Eliškou Pilařovou by se dalo povídat dlouho a dlouho, naše občasné společné pracovní cesty také mnohdy dlouhými rozhovory o životě končívaly.

Je pro mne velkou inspirací nejen v rozhlasové práci, ale i svým nezdolným optimismem a životním moudrem. Asi ví, kam na něj v Krkonoších zajít...

Ať je rozhlasových příspěvků s pozdravem „z Krkonoš Eliška Pilařová, Český rozhlas“ ještě mnoho, to si přeje autorka pořadu Jiřina Šmídová:

Celý portrét Elišky Pilařové si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související