Vladislav Vančura: Útěk do Budína

Tragický příběh o velké lásce a nezdařeném manželství české dívky z dobré rodiny se slovenským šlechtickým synkem. Četba na pokračování ze slavného románu on-line k poslechu do pátku 9. června 2017.

Román Útěk do Budína (1932) prozaika, dramatika a esejisty Vladislava Vančury (1891-1942) vypráví dramatický příběh o lásce a nezdařeném manželství pražské studentky se slovenským šlechticem. Vyprávění je podobně jako Vančurův Konec starých časů (1934) situováno do 20. let 20. století. F. X. Šalda v roce 1932 o knize napsal:

Nové dílo Vančurovo Útěk do Budína po prvé blíží se románu v běžném slova smyslu. Je částečně romaneskní a zajímavé; má churavé a zrůdné duše, podryté a nalomené, které aspoň trochu pitvá, tak toho nahnilého Slováka Tomáše Baránye. (...) Zde zase stojí čas - a to je krásné; k nenasycení krásné.
(Šaldův Zápisník)

Účinkuje: Alfred Strejček

Připravila: Zdeňka Psůtková
Režie: Josef Melč

Natočeno v roce 1992.

03397616.jpeg

Vysíláme při příležitosti 75. výročí úmrtí autora: Vladislav Vančura byl zastřelen nacisty za heydrichiády 1. června 1942 na kobyliské střelnici.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.