Než přijde něco lepšího, musíme se dotknout dna, říká režisérka Agnieszka Holland

16. duben 2020
Rozhovor VR a MM

„Politici by měli hledět dál do budoucnosti než jen k nejbližším volbám. Demokracie založená na výsledcích veřejných průzkumů popularity nás zavedla na okraj propasti,“ říká Agnieszka Holland. Poslechněte si, proč spíš než v izolaci věří v propojení a koordinaci světa a proč je podle ní zásadní, abychom obnovili náš vztah s přírodou.

„Je otázka, jestli se strach ze shromažďování nestane jakousi permanentní situací,“ říká režisérka Agnieszka Holland. Je přesvědčená, že současná pandemická krize je nebezpečná pro svobodu a základní demokratické hodnoty. Jaká rizika jsou podle ní nejzásadnější? Vidí v současné globální pandemické krizi nějaká pozitiva a možnosti obratu k lepšímu?

Agnieszka Holland je polská filmová režisérka a scenáristka, která vystudovala pražskou FAMU (1971). Aktuálně žije mezi Polskem, Francií a USA. Kariéru zahájila jako asistentka režie u významných osobností polské kinematografie Krzysztofa Zanussiho a Andrzeje Wajdy. K jejím nejznámějším filmům patří snímek Evropa, Evropa (1990), natočený podle životopisu židovského mladíka, který utíká z Německa do Polska po Křišťálové noci v roce 1938. Film byl oceněn Zlatým glóbem a získal oscarovou nominaci za nejlepší zahraniční film. V červnu 2014 převzala na Ministerstvu zahraničí ČR ocenění Gratias agis a na polské ambasádě v České republice vyznamenání Bene merito, v obou případech za posilování mezinárodní prestiže země v zahraničí. V roce 2017 převzala titul doctor honoris causa Akademie múzických umění v Praze. Kvůli aktuální pandemii byla odložena březnová premiéra jejího nejnovějšího filmu Šarlatán.

Kvůli epidemii viru Covid-19 se posunula česká premiéra jejího nejnovějšího filmu Šarlatán, která byla plánovaná na konec března. Možnost premiéry online ale pro režisérku nepřipadá v úvahu. Zážitek z kina podle ní nemohou online platformy nahradit. Poslechněte si, jak se plánuje odložené uvedení filmu o českém léčiteli Janu Mikoláškovi s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Jak globální pandemie zasáhla do života režisérky Agnieszky Holland? Na jaké problémy podle ní současná krize upozorňuje a jaká vidí východiska do budoucna? Dozvíte se v Rozhovoru Veroniky Ruppert.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.