Nevím, jestli neztrácím schopnost poznat hit, překvapuje Miro Žbirka

25. listopad 2019

Je 40 let na naší scéně. Natáčel na legendární Abbey Road, ale hrál i třeba s Petrem Čechem. Svoje vlastní písnčky moc neposlouchá. Dokáže odhadnout, co se stane hitem? 

„V roce 1982 jsem na Bratislavské lyře zpíval Atlantidu a Biely kvet a hraju to dodnes. Nějak jsem tušil, na jaké skladby vsadit,“ vzpomíná Miro Žbirka v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

Čtěte také

„Ale nevím, jestli tu schopnost neztrácím. Třeba u písniček Múr našich lások nebo Čo bolí to prebolí jsem vůbec netušil, že to můžou být hity.“ Svoje písničky moc neposlouchá, ale nejbližší je mu Balada o polných vtákoch.

Hrál i s Petrem Čechem

Čtyřicet let na hudební scéně oslaví velkými koncerty v Praze a v Bratislavě. „Na koncert v Londýně se na nás přijel podívat i Petr Čech, bubnoval s námi. Hudebníci byli paf z toho, že se s ním znám.“

V Londýně teď žije Žbirkův syn, který vystudoval režii a natočil klip k nové písničce Čistý svet. „Říkal jsem si, jestli může ve 24 letech chápat, co tím myslím. Přináší tam svůj svět, ale neztrácí to původní náboj písničky.“

Proč si zamiloval filmy Charlieho Chaplina? Jak se stalo, že se z Čierneho kvetu stal Biely kvet? Proč se mu říká Meky?

Spustit audio

Související