Nevěřil, že jeho divadlo vydrží víc než 5 let. Herec Jan Schmid slaví osmdesátiny

Člověk mnoha talentů, herec hrající postavy trhlých lidí nebo režisér jednoho z nejslavnějších českých divadel – Jan Schmid má mnoho životních rolí a každá z nich má své fanoušky. Zakladatel Divadla Ypsilon dnes slaví osmdesátiny.

„Když nesouhlasím s tím, aby někdo chodil v oblacích, tak ho v tom nebudu ani podporovat,“ říkal Jan Schmid jako výstřední školní psycholog ve filmu Holka na zabití z roku 1975.

Divadelní fanoušci ho už v té době uctívali jako zakladatele liberecké Ypsilonky a režiséra v té době už legendárních představení. Jako třeba inscenace Carmen nejen podle Bizeta. Střihl si v ní mileneckou roli Dona Josého.


Jan Schmid je velice pohodový a zaujatý, tvořivý. Pro něj má všechno význam, je v podstatě strašně silná osobnost, i když to tajíJANA SYNKOVÁ, HEREČKA A MANŽELKA JANA SCHMIDA

Když v roce 1963 zakládal v Liberci malý divadelní experimentální soubor, nevěřil, že přežije víc než pět sezon. „Nezazdálo se mi, že by někdy Ypsilonka měla vydržet déle než 5 let. Původně jsem výtvarník, a těch autorských zájmů jsem měl více. Ale divadlo mi přišlo – v té mizerné době – že jak jediné naráží na nějaké věci, které jsou ve vzduchu a nejsou vysloveny,“ říká.

Soubor, který si zakládal na hravosti a improvizaci, vždycky tvořili výrazné individuality – Jiří Lábus, Luděk Sobota, Marek Eben, Martin Dejdar nebo Jana Synková, herečka a manželka Jana Schmida.

První inscenací divadla Ypsilon bylo představení s názvem Encyklopedické heslo XX. století. Zatím posledním režií dnes osmdesátiletého Jana Schmida je opět kus plný hudby – Swing se vrací neboli o štěstí.

autoři: lvb , Radek Kříž
Spustit audio