Některá slova ti v těle sníží hladinu stresových hormonů. Liberatura o léčivé sbírce Marie Iljašenko

13. červen 2019
Liberatura

Mentolově zelená barva na obalu, jemná grafická symbolika horských lesů. Už od pohledu vypadá nová sbírka básnířky Marie Iljašenko jako kniha, která by se měla vydávat na recept v lékárnách. Jmenuje se Sv. Outdoor a své čtenáře dokáže ukonejšit.

Debut Marie Iljašenko Osip míří na jih vzbudil před lety veliké ohlasy. Jako kdyby do české poezie někdo otevřel okno a pustil dovnitř vítr přicházející od jižních moří. S Iljašenko přišla exoticky působící poetika středoevropského prostoru, básně ze světa povědomého a blízkého, který ale jako by nikdo před Iljašenko neuměl navštívit a zmapovat. Texty to byly intelektuálně vyzývavé, ale také subtilně humorné – a vždycky elegantní, prosté krkolomnosti debutů. Nakladatelé otevřeně litovali, že Iljašenko neobjevili dřív než brněnský Host. Ten před pár týdny vydal i druhou sbírku básnířky, která byla za svůj debut nominována na objev roku Magnesia Litera. Sv. Outdoor je kniha o dospívání, o lásce i o potřebě odcházet.

Liberatura s básnířkou Marií Iljašenko: Cesta je pro mě prostor, kdy člověk nemusí pracovat

03402127.jpeg

Dnešní Liberatura připomíná cestovatelský magazín. Název sbírky Osip míří na jih vzbuzuje touhu vyrazit na nádraží a nasednout na první vlak směr pryč. „Váš kolega o mně řekl, že jsem taky cestovatelka, čímž mi splnil můj dětský sen,“ přiznala debutantka Marie Iljašenko.

„Svatý Outdoor je vlastně takový můj Ziggy Stardust,“ říká na začátku rozhovoru Marie Iljašenko, „je to moje alter ego, zároveň můj patron. Nejvíc je to ale taková personifikace mé určité životní zkušenosti, že když někde nejsi spokojený, když tě něco opravdu štve, to nejlepší, co můžeš udělat, je odejít.“

Mnohovrstevnatá sbírka má také moc uzdravovat. „Já jsem se tu knížku snažila psát tak, aby měla určitou léčivou moc, což může znít trochu neobvykle,“ vysvětluje Iljašenko, „ale já jsem si při ní uvědomovala, že poezie a slova jako taková mají moc léčit bolest. To už věděly všechny pradávné kultury, všichni indiáni a šamani. Dneska už to ale ví i současná věda, že některá slova ti v těle sníží hladinu stresových hormonů.“

Poslechněte si poslední Liberaturu o sbírce Sv. Outdoor a vyzkoušejte si léčivou moc veršů Marie Iljašenko.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.