Natália Deáková: Už nejsem vstřícný divák

27. duben 2018

Už pět let je šéfkou činohry plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. S jakými plány do Plzně přicházela a co se podařilo realizovat? A na čem právě pracuje v Českém rozhlase?

Chtěla jsem revitalizovat soubor, trochu ho omladit. A chtěla jsem proměnit skladbu publika, které je v Plzni silně konzervativní. Myslela jsem, že obměnit repertoár bude snadnější. Jsem každopádně hrdá na to, že se mi do Plzně podařilo dostat nejlepší režiséry své generace.

Z natáčení hry Návštěva staré dámy

Její zatím poslední divadelní inscenací je Linie krásy podle knihy Allana Hollinghursta. Pro Plzeň ji zdramatizoval Matěj Samec. V roli Margaret Thatcherové září Apolena Veldová, ale výraznější kritické reflexe se inscenace zatím nedočkala.

Jako rozhlasovou režisérku ji právě zaměstnává inscenace Dürrenmattovy Návštěvy staré dámy, v níž do hlavní role obsadila Blanku Bohdanovou. Spolupráci s ní si velmi pochvaluje. Ve vysílání Českého rozhlasu by se měla objevit koncem května.

Má Plzeň nějakou kultovní inscenaci? Měli by politici zasahovat do umění? Koho z mladých režisérů považuje za talent a pozvala jej do Plzně? A co je režisérčinou noční můrou? Také o tom byla na konci dubna řeč v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio