Nález starých lyží na půdě domu v Počátkách zřejmě změní historii lyžování na Vysočině

Kdo měl první lyže na Vysočině? To už teď asi přesně nikdo nezjistí. Jasné ale je, že se už nemusí mluvit jen o Novém Městě na Moravě, jako kolébce lyžování v našem kraji.

Nález starých ski na půdě jednoho domu v Počátkách a další pátrání přinesly velmi zajímavé informace.

Syn továrníka

„První lyže v Počátkách se ocitly zásluhou pana Františka Novotného, syna továrníka Novotného, a jeho přítele Jaroslava Brdlíka,“ říká Miroslava Hromasová, která dnes v domě továrníka Tomáše Josefa Novotného žije. „To byl majitel továrny na sukno v Batelově, pily v Kalištích a parního mlýna v Býkovci,“ dodává.

Informace o prvních lyžích, tehdy se jim říkalo ski, v Počátkách potvrdila ve svých vzpomínkách i pravnučka továrníka Novotného Blažena Ekšlágrová, která jako poslední z rodiny v domě žila, a potvrdila, že lyže uložené na půdě jsou Novotných. „František Novotný na lyžích zajížděl do čtyři kilometry vzdálené pily v Kalištích,“ doplňuje další informace Miroslava Hromasová.

Počátecké lyžaře zaučoval slavný norský lyžař

V knize vzpomínek místního učitele Chadima je zaznamenáno, že první lyže se v Počátkách objevily už v roce 1890, tedy nedlouho poté, co v roce 1882 z norské Kristianie dovezl první lyže na území českých zemí i hrabě Jan Harrach.

Proč právě Počátky? Jistě to bylo zásluhou nadšení místních obyvatel, v čele se syny továrníků, ale také klimatickými a terénními podmínkami v okolí, především u lázní Svatá Kateřina. Právě tam se sjížděla smetánka z celé republiky. A právě tam byl také pozván Nikolai Ramm Østgaard, slavný norský lyžař a skokan na lyžích, v letech 1928 - 1934 i prezident Mezinárodní lyžařské federace, a mimochodem i první zástupce Čechů na prvním mezinárodním lyžařském kongresu v Oslu.  Lepšího trenéra si počátecký lyžařský spolek nemohl přát.

Lázně Svatá Kateřina pořádaly i lyžařské závod

Aktivita místního lyžařského spolku je doložená na mnoha zachovaných plakátech, pozvánkách i fotografiích. „V lázních Svatá Kateřina často pořádaly lyžařské závody,“ říká Miroslava Hromasová, která ukazuje i pozvánku na uvítací večírek Norských lyžařských kurzů v jihlavské Besedě z roku 1912. To potvrzuje, že spolek byl aktivní nejen v místě, ale na celé Vysočině.

Objev čtyř párů starých dřevěných lyží na půdě domu, který rodina Miroslavy Hromasové zrekonstruovala do původní prvorepublikové podoby, je velmi cenný. Pomohl odkrýt pozapomenutou lyžařskou historii města i zimní slávu kateřinských lázní.

Spustit audio