Na vojenské škole jsem měl osm měsíců bez vycházek. Naučil jsem se vážit svobody, říká Michal Hrůza

6. duben 2020

Studoval vojenské gymnázium, na kterém odmaturoval v roce 1989. „Měl jsem tam 8 měsíců bez vycházek a naučil se vážit svobody,“ vzpomínal v Blízkých setkáních.

Michal Hrůza studoval vojenské gymnázium. Odmaturoval v roce 1989, ale odmítl pokračovat v armádě a jít na vysokou. „To gymnázium jsem musel zaplatit. Bylo tehdy 20 000. A do posudku jsem dostal, že nemám kladný vztah k socialismu.“

„Našel jsem si práci jako výhybkář ve Frýdlantu. Měl jsem pod sebou 10 výhybek, bral 1500 korun a 500 posílal na to gymnázium. Navíc jsem šel za necelý rok na normální vojnu a tam mě za trest dali do kotelny,“ vzpomíná Michal Hrůza.

Ve Frýdlantu se zrodil zpěvák

Muzikant se ve Frýdlantu taky platonicky zamiloval do paní výpravčí. „Psal jsem jí básně a ona řekla: No, ty básničky jsou dobrý, ale můj kluk řídí kombajn, a to je lepší.“ Vzpomněl si na Lennona, který radil sbalit holku na kytaru. Hrůza na ni prý začal hrát ještě na škole.

„Ve čtvrťáku jsme měli jediný koncert. Tam se musely nosit uniformy, ale my si z obarvených podvlíkaček udělali hubený metalový kalhoty. Když přišel velitel, odehrála se tam malinkatá sametová revoluce. Všichni křičeli, ať nás nechají hrát. A my to dohráli.“

Jak si zvolil název alba? Povedlo se? Co dělal v USA? Jaké si odtamtud odvezl zážitky? Pozná hit? Jsou Češi improvizátoři?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související