Na tohle není česká scéna připravená! V hitparádě zavádíme zkušební provoz experimentálního R&B

9. únor 2021

Říká si Fæ Bestia a venku má teprve tři songy. Začala prý hrát díky pandemickému lockdownu a její bestiální R&B nám nepřipomíná nic, co jsme v Česku slyšeli. Nebo minimálně v hitparádě neobjevených.

Syrové beaty a atmosféra, která trochu připomíná ranou práci Jamese Ferrara nebo Andyho Stotta, dekonstruované vokály i text, který do dětských říkanek surově vkládá rapperské módní značky. Tvorba Josefíny Trantinové je nepříjemně osobní, člověk má pořád pocit, že interpretku při něčem přistihl. Tenhle track se možná nebude líbit všem, ale nejde mu upřít moment překvapení a silných emocí.

Druhá novinka přišla od kapely Sofa King. Na první poslech se track Time to Shine tváří jako prachobyčejná rocková mazačka. Kategorie nuda, pomalost, vejvar à la The Kills. Jenže Sofa King, jak už je vidno z názvu kapely (přečtěte si ho nahlas), baví hříčky. I Time to Shine ukazuje kapelu, která má sice ráda kytary, ale úplně stejně ji zajímají oscilátory synťáků, s jejichž pomocí se z celkem obyčejného tracku stává něco rafinovanějšího. Právě za to koketování s elektronikou a vlastně i s celým žánrem dáváme plusové body.

Komu dáte body vy? Zahlasujte pro své favority na wave.cz/starter nebo pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.