Muž ze Zlína měl bránit útokům Adolfa Hitlera. Hugo Vavrečka se stal ministrem propagandy těsně před Mnichovem

Hugo Vavrečka se stal ministrem 16. září 1938.

Ředitel Baťových závodů Hugo Vavrečka měl sehrát důležitou roli v obraně proti rozpínavosti fašistického Německa. V kabinetu premiéra Milana Hodži vzniklo ministerstvo propagandy a 16. září 1938 byl do jeho čela jmenován právě Vavrečka.

„Stal se špičkovým členem vlády a jeho úkolem bylo čelit propagandě Adolfa Hitlera,“ vysvětluje historik Zdeněk Pokluda. Podle něj v té době jela naplno pomlouvačná kampaň Německa řízená říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem.

Hugo Vavrečka byl český novinář, národohospodář, politik a diplomat. Byl dědečkem Václava a Ivana Havla. V době okupace se Vavrečka stáhl ze všech veřejných i politických funkcí. Jako jeden z baťovských ředitelů aktivně podporoval vzdělávací aktivity. Po uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 také díky Vavrečkovi mohlo mnoho vyučujících i studentů najít práci v Baťových závodech.

Podle Pokludy začal Vavrečka hned pracovat a bránit útokům na Československo i prezidenta Edvarda Beneše. „Bohužel po mnichovské dohodě jeho činnost ztratila smysl, ministrem zůstal do listopadu,“ dodal Pokluda.

Problémy po dohodě z Mnichova, kdy Československo muselo podstoupit Německu velkou část území, musel řešit i tehdejší starosta Zlína Dominik Čipera. Do města přišly stovky uprchlíků ze Sudet a město jim muselo zajistit ubytování i stravu.

Do kraje se v době ohrožení republiky stěhovaly i zbrojní továrny. V Uherském Brodě a Vsetíně tak vznikly pobočky brněnské a pražské zbrojovky a v Bojkovicích se začala soukromá pyrotechnická výroba.

Hugo Vavrečka
Dominik Čipera, Jan Antonín Baťa a prezident Edvard Beneš
autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek

Související