„Možná to pos*al úplně všechno.“ Petra Soukupová v nové knize píše o sobectví, vrahovi dnešních vztahů

14. leden 2021
Liberatura

Petra Soukupová píše pořád stejně a balancuje na hranici s banalitou, říkají její kritici. „Nemá to přesah,“ stěžují si někteří čtenáři, „chybí mi katarze.“ Stejně tak se spisovatelce vyčítá její apolitičnost a to, že její romány visí ve vzduchoprázdnu. Proč si tedy myslíme, že se nová kniha velmi povedla?

Alice a Richard spolu žijí sedmnáct let. Když se potkali, nebyla to žádná sláva. Nechceme spoilovat, ale kdo někdy četl Petru Soukupovou, asi tuší, že nemusí čekat ani happy end. Proč tedy číst Věci, na které nastal čas? Protože tak přesně diagnostikuje chorobu vztahů dneška a dělá to elegantně, neokázale, skoro až nenápadně.

Nejvíc mě překvapila intimita, bezprostřednost, to, jak její psaní vůbec není vzletné ani popisné. S chirurgickou přesností je schopná popsat, co se člověku děje, jak prožívá, přemýšlí, říká o Soukupové redaktorka týdeníku Respekt a kolegyně z Radia Wave Hana Řičicová. 

Čtěte také

V novince Věci, na které nastal čas Soukupová opět střídá perspektivy všech postav, aby ukázala jiné pohledy na stejné okamžiky a zdůraznila tak nepochopení, nedorozumění, ale i čistou bezohlednost nebo sobeckost. To u autorky není nic nového – nicméně na Věcech se velmi dobře potvrzuje, že její knihy rozhodně nejsou vytržené ze současnosti. Naopak. Autorka na vztahu dvou lidí dobře ukazuje, jak moc se na dnešních vztazích podepisuje sobeckost. Že právě kvůli ní to hlavní hrdina možná pos*al úplně všechno.

Richard by ze všeho nejradši sportoval, Alice ví, jak moc je přitom potřeba udělat pro rodinu. Mělas mi říct, že mám doma vyluxovat, mělas mi říct, že mám děti vyzvednout ze školky, připomíná Hana komiks Měla jsi mi to říct, který nedávno otřásl internetem a upozorňoval na neviditelnou pracovní nálož žen. I Soukupové se tuhle problematiku podařilo přetavit do svého vyprávění. 

Opravdu se psaní Petry Soukupové nikam neposouvá? A co jejímu psaní trochu vyčítáme? Poslechněte si záznam Liberatury o románu Věci, na které nastal čas.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka