Mozaika slaví 25. narozeniny! Poprvé se v ranním vltavském vysílání objevila v lednu 1996

4. leden 2021

Zpočátku v necelé hodině nabízela zprávy, rozhovory a pozvánky na kulturní akce, přehledy tisku doplněné výběrem klasické hudby. U zrodu pořadu byl tehdejší šéfredaktor Vltavy Oldřich Knitl a šéfka kulturní redakce Eva Králová, z redaktorů například Karel Oujezdský a Tomáš Pilát, kteří pro Mozaiku pracují dodnes. Správně tehdy odhadli, že je kulturní zpravodajství na okraji zájmu médií, včetně rozhlasu.

Naděžda Hávová a František Šedivý, Mozaika

V uplynulém čtvrtstoletí se výrazně proměnilo mediální prostředí. Informací přibylo všemi způsoby zejména prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Řada kulturních institucí se dnes prezentuje svými podcasty i videoprodukcí. O to více je potřeba informace ověřovat, vybírat, zasazovat do souvislostí. Stále přemýšlet o tom, jak kulturní dění rozhlasově co nejlépe zprostředkovat.

Od dubna 2020 můžete Mozaiku poslouchat v rozšířeném čase od pondělí do pátku ráno od 6 do 10 a odpoledne od 14 do 16:30, tedy 390 minut denně.

V Mozaice se o to nyní snaží tým stálých moderátorů – ráno dvojice Naděžda Hávová a František Šedivý, odpoledne Martin Luhan, Lenka Novotná, Daniela Čermáková a Michaela Ditrichová, editoři Lucie Malušková, Martina Kolajová, Jan Zítka a Tomáš Klement, stálí redaktoři Veronika Štefanová, Alena Rokosová, Šárka Jančíková, Daniel Jäger a Tomáš Pilát a další desítky spolupracovníků – kulturních publicistů z různých oborů.  

Moderátoři odpolední Mozaiky Martin Luhan a Lenka Novotná

Originální hudební dramaturgie, kterou dává dohromady Jan Kyncl, obsáhne vedle klasiky také jazz, šanson, world music, filmovou a divadelní hudbu, ukázky z nových desek i koncertních projektů.

Svými reportážemi a rozhovory přispívají také redaktoři zpravodajství Českého rozhlasu, hlavně z regionů. Řadu let s námi spolupracují třeba Jan Nejedlý, Jaroslav Beránek, Hana Ulmanová, Jana Klusáková, Jana Soprová, Zita Senková, Martin Krafl, Marie Sýkorová, Alice Aronová, Helena Havlíková, Petr Veber a řada dalších. Ranní úvahy pro nás připravuje okruh autorů od Petra Borkovce po Alenu Zemančíkovou.

Stálou rubrikou je Album dne s hodnocením nových nahrávek nejen klasické hudby. V letních měsících zařazujeme v Mozaice oblíbené Výlety s Vltavou. Za originální seriály věnované architektuře získali jejich autoři řadu ocenění v soutěži Média na pomoc památkám. Osobnosti z kultury zveme také jako hostující hudební dramaturgy, kdy svůj výběr ukázek přímo ve studiu komentují. Pro Mozaiku vznikají také série krátkých Dokumomentů v dramaturgii Brit Jensen.

Čtěte také

Záznamy pořadu a vybraná témata zpracovaná formou článků najdete na internetové stránce Vltavy. Navíc můžete sledovat dění ve studiu během vysílání prostřednictvím  webové kamery. S posluchači komunikujeme také na Facebooku.

Těší nás respekt, uznání a ochota ke spolupráci ze strany osobností kulturní sféry i kulturních institucí. Těší nás věrnost a přízeň posluchačů.

Jak šel čas s Mozaikou:

  • 2. ledna 1996 první vysílání Mozaiky mezi 7:00 – 8:00
  • Od 2002 Mozaika ráno 7:00 – 9:00, odpolední vydání pod názvem Spektrum mezi 15:00 – 16:00
  • Od 2006 vlastní internetové stránky Mozaiky
  • Od 2010 se odpolední Spektrum mění na odpolední Mozaiku, pravidelné rubriky Kritické panorama
  • Začátkem roku 2011 několik měsíců ranní vysílání Mozaiky na ČT2 během programu Panorama
  • Od 2012 rozšíření ranní Mozaiky od 6:30, od 2018 od 6:00
  • Od 2020 výrazné posílení redakčního týmu a prodloužení vysílání ráno 6:00 – 10:00, odpoledne 14:00 – 16:30
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.