Moje terapie II, epizoda 1: Najít důvod žít

4. listopad 2020

Hlasy, které uslyšíte v první epizodě, patří Petře a její terapeutce Eleně, které se znají už 13 let. Potkaly se v době, kdy Petra měla za sebou několik hospitalizací a diagnostikovanou emočně nestabilní (hraniční) poruchu osobnosti, která vyústila v sebepoškozování. Chtěla se zabít a mnohokrát se o to pokusila. „Terapie je důvod, proč jsem stále tady,“ říká hrdinka první epizody.

„Petra je výjimečná tím, jak je sebereflexivní. Když je ve zklidněném stavu, tak její zápisky jsou pro mě skutečně skvosty – když čtu, jak zpětně popisuje své stavy. Matoucí ale je, že když má člověk takovouhle sebereflexi, tak se očekává, že to už má zpracované,“ vypráví terapeutka Elena Křivková. „Když mi je hodně špatně, jsem v obrovské díře a prázdnotě a nevidím smysl tady dál setrvávat. Chci jenom umřít a přemýšlím, jak to udělat. Na to mi pomáhá si ublížit a najednou už necítím tu psychickou bolest a vlastně ani tu fyzickou. Je to obrovská úleva,“ popisuje Petra, jak se dřív cítila v nejhorších stavech.

„Sebepoškozování je jeden z typických projevů impulzivního jednání lidí s hraniční poruchou, musela jsem hodně naciťovat a zvažovat, jak velké riziko sebevražedného jednání je právě ve hře,“ komentuje ty nejkritičtější momenty v terapii Elena, se kterou Petra dokázala navázat důvěrný terapeutický vztah. Spolu pracovaly na jejím sebepřijetí, které poškodila dlouholetá šikana na základní škole a komplikované rodinné zázemí.

Čtěte také

„Mě jste fascinovala tím, že jste mi řekla, že máte chuť za můj život bojovat. To byla pro mě taková poslední naděje,“ říká Petra. „Chcete tím říct, že naše terapie byla důvod, proč jste se nezabila?“ ptá se Elena. „Až je mi to líto říct, že jsem v té době neměla nic jiného,“ odpovídá Petra. „Nic nebylo důležité a najednou jsem našla vztah, který mě držel tady na světě.“

Druhá řada podcastu Moje terapie začíná hlubokým vhledem do příběhu dívky s těžkou hraniční poruchou osobnosti, která se ale dokázala díky terapii stabilizovat. Uslyšíte v ní, jak pomocí terapie zvládla zapracovat na zvyšování sebehodnoty, ovládnutí impulzivního jednání a cílech, které ji pomalu vrací zpět do života. „Ty propady jsou někdy ještě hluboké, ale už vím, že s tím můžu něco dělat. Už si nemusím okamžitě ublížit, dokážu se zastavit a použít nástroje, které jsem si během terapií osvojila. Myslím taky, že jsem se začala mít víc ráda,“ říká Petra.

Epizodu natáčela dokumentaristka Klára Tasovská.

Jak se může cítit člověk s těžkou hraniční poruchou osobnosti? Proč si Petra dřív nepřipadala „dost dobrá“ a jak se jí daří na přijetí sebe sama pracovat? Jaký je terapeutický vztah dvou žen, které se znají už třináct let? Poslechněte si první epizodu druhé řady podcastu Moje terapie.

Poslouchejte sérii Moje terapie na wave.cz/mojeterapie a přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Klára Tasovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.