Miroslav Macháček: Zápisky z blázince. Z terapeutického deníku charismatického herce a velkého divadelního režiséra

Před sto lety se narodil charismatický herec a režisér Národního divadla Miroslav Macháček. Blázen, nebo génius? Autentické deníkové záznamy z jeho tříměsíčního pobytu v psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích v roce 1975 poslouchejte po dobu čtyř týdnů on-line. 

Účinkují: Jan Maršálek, Zdeněk Hedbávný
Připravil: Zdeněk Hedbávný
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1995

Herec a režisér Miroslav Macháček (1922–1991) patří k nejpozoruhodnějším českým umělcům druhé poloviny 20. století. Talentovaný a nekompromisní, charismatický a vznětlivý, génius a šílenec – tak o něm hovoří jeho obdivovatelé i ti, s nimiž se neshodl.

Mám značně nevyrovnanou povahu – na jedné straně po otci vznětlivou a na straně druhé po matce až chorobně přecitlivělou, projevující se bezdůvodnými skoky mezi cholerickými výbuchy a těžkou melancholií.
Miroslav Macháček

Od divadelních začátků na pražské konzervatoři až po vrcholné režijní a herecké počiny na jevišti Národního divadla si Miroslav Macháček zachoval nekompromisní touhu po skutečně živém divadelním zážitku, o který je třeba každý večer svádět boj s pohodlností a konvencí. Jeho Zápisky z blázince pocházejí z roku 1975, kdy se autor v tíživé osobní i profesionální situaci dostal do těžké deprese a v léčebně se snažil pod odborným dohledem své postavení vyřešit. Náhledy do vlastního nitra se v deníku mísí s banalitami z každodenního života, ale i z těch nejbanálnějších zápisků čiší Macháčkova nezdolná energie a silná osobost – totalitnímu režimu navzdory.

autoři: Zdeněk Hedbávný , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.