Miroslav Kemel: Karikatury stárnou. Musel jsem překreslit Klause i Zemana

28. červenec 2014

Nejhůř se mu prý kreslí hezouni, a tak se karikaturista Miroslav Kemel nakonec rozhodl nezvěčnit moderátora Jana Pokorného. Připravuje si však karikatury do zásoby, jak prozradil ve vysílání Radiožurnálu.

Karikatura by měla odpovídat aktuálnímu dění, ale Miroslav Kemel si před dovolenou nakreslí pár obrázků napřed. „U nás se většinou kauzy vlečou. Není to záležitost dvou tří dnů,“ vysvětluje a připomíná, že léto je nadčasová záležitost, a tak se nemusí upínat jen k politickým karikaturám.

Čtěte také

Pravé žně pro karikaturistu přicházejí, když se něco pokazí. Kreslíř by navíc podle Miroslava Kemela neměl ustrnout. „Občas začnu kreslit něco jinak a čtenář si toho ani nemusí všimnout,“ nastiňuje. „Můžu sice obrázky kopírovat, ale stejně nakonec každého politika kreslím znovu a vždycky hledám na internetu, jak právě vypadá,“ dodává.

Často se však potýká s lidmi, kteří nakreslit nejdou. „Třeba nevýrazné osoby nebo hezouni. A také se ženami je problém,“ přiznává. „Udělat karikaturu je jedna věc a dostat ji do figurky zas druhá,“ zamýšlí se.

Miroslav Kemel, karikaturista

Proč nejdřív píše text a teprve poté se pustí do kreslení? A z jakého důvodu si myslí, že jsou karikaturisté introverti? Ptal se Jan Pokorný mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio