Mirai Navrátil: Skladbu „Když nemůžeš, tak přidej“ jsem po 70 kilometrech pochodu nemohl ani slyšet

25. říjen 2021

Hudebník Mirai Navrátil se nově prezentuje jako tanečník: přijal nabídku účastnit se televizní soutěže StarDance. „Abych dřív mohl tančit, musel jsem se opít. Teď po koncertech na afterparty vkládám do tance prvky jivu,“ směje se. Jaké další výzvy v nedávné minulosti absolvoval a jak se s nimi popral?

V roce 2020 jste se účastnil závodu Beskydská sedmička. Jak na něj vzpomínáte?

Bylo to peklo, úplně jsem nezávodil, spíš jsem se belhal. Jak člověk upravuje chůzi a začne kulhat, postupně mu odchází další a další klouby. Na sedmdesátém kilometru jsem musel nasadit ibalginy. Ale nerad se vzdávám. Ačkoli jsem byl fyzicky zdevastovaný, mám na to silné a pozitivní vzpomínky. Doporučuju každému, ať si zkusí sáhnout na dno. Nemyslím si, že to je zdravá věc, ale jednou za život si to můžeme dovolit.

Jak zatím vnímáte svou účast v taneční soutěži StarDance?

Je to pro mě takový Ironman (smích). Člověk zapojuje tělo jinak. Geneticky nemám dobré kyčle a klouby, takže to bolí. Přesto jsem chtěl postoupit, nikdo nechce vypadnout jako první, to je nevděčná role. Nejsem tanečník, ale umím se zahryznout a snad dostanu prostor na to ukázat svůj úplný strop.

11. 11. v 11:11 vydáváte novou desku Maneki Neko. O čem bude?

Japonská kočka tohoto jména je symbolem štěstí, bohatství a hojnosti. Vnímám to jako dobré východisko z dnešní doby. Na desce trošku vzpomínáme na Davida Stypku. Kdykoli jsem měl problém třeba s textem, jeli jsme k němu na zahradu, kde vykouřil dvě krabičky cigaret a napsali jsme půlku desky. Když jsme cestovali a byl tam David, měl jsem pocit, že jsem pod jeho ochrannými křídly.

Dá se bez následků odehrát sto sedmdesát koncertů za rok? Je hudba kapely Mirai zaměřená na konkrétní cílovou skupinu? A koho tipuje na vítěze letošní StarDance? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná ,

Související