Miloš Urban: To strašný kouzlo podzimu

7. květen 2019

Hororový příběh z knihy Mrtvý holky, při kterém vás bude doslova obcházet hrůza. Natáčelo se totiž i „binaurální hlavou“, která vás nepříjemně vtáhne do děje. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V krátké story Miloše Urbana se studentka (Tereza Dočkalová) sejde se svým spolužákem (Jan Nedbal) a společně na videokameru natáčejí výpověď o jeho strašném zážitku. Mladík vzal kamarádku Renku (Šárka Vaculíková) na výlet. Ten se však brzy proměnil v hotové peklo, které nezpůsobilo jen výrazné zhoršení počasí. Svou roli sehrála třeba i tajemná socha z altánku...

Binaurální prvky – sluchátka!

Protože se podstatná část děje odehrává v lese a ve zchátralé chatce, natáčelo se v exteriérech tak trochu filmovým způsobem, podobně jako mystifikační snímek Záhada Blair Witch. Některé pasáže byly navíc snímány i tzv. „binaurální hlavou“ se speciálními mikrofony v uších. Výsledkem je zvukově barvitá nahrávka, která působí opravdu děsivým dojmem. Doporučujeme vám se před poslechem pohodlně posadit a vzít si sluchátka. Samozřejmě nejlépe o samotě a v naprosté tmě.

Binaurální hlava: virtuální realita pro vaše uši

Vypadá jako lidská hlava, má dokonce i lidské uši s ukrytými mikrofony. Díky tomu dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako vaše uši. Pokud se něco děje napravo od vás, uslyšíte to v levém uchu o něco tišeji a taky zpožděně. Výsledný zvuk navíc bude zdeformovaný šířením v prostoru kolem vaší hlavy, a dokonce i záhyby vašeho ucha. Protože binaurální mikrofon vypadá jako vy, slyší jako vy.

O autorech

Dílo známého spisovatele Miloše Urbana uvedl Český rozhlas v minulosti už vícekrát, například v řadách četeb na pokračování se objevily jeho romány Sedmikostelí nebo Boletus arcanus. Napsal i několik scénářů pro projekt Minutových her. Povídku To strašný kouzlo podzimu pro rozhlas zdramatizoval Vít Vencl a režírovala Natália Deáková. O působivou atmosféru se postarali zvukový mistr Dominik Budil a skladatel a designér Ondřej Gášek.

Účinkují: Jan Nedbal, Tereza Dočkalová a Šárka Vaculíková

Dramatizace: Vít Vencl
Hudba: Ondřej Gášek
Zvuk: Dominik Budil
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Režie: Natália Deáková

Premiéra: 23. 2. 2019

autoři: Kateřina Rathouská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio