Milan Kundera oslavil devadesátku. Poslechněte si reportáž z maratonu četby na JAMU

12. duben 2019

Ve foyer Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění se v pondělí 1. dubna 2019 konal devítihodinový maraton četby z děl Milana Kundery. Stalo se tak u příležitosti jeho devadesátých narozenin.

Od deváté hodiny ranní do šesté večerní stačilo vejít do budovy v Mozartově ulici a vyslechnout si úryvek z románů, esejů nebo divadelních her brněnského rodáka a nejvýznamnějšího žijícího autora českého původu. Rozhodně se však nejednalo o aprílový žert, sám Kundera akci schválil. Vzhledem k jeho postojům ohledně cizích interpretací vlastních textů je však toto datum vcelku příhodné.

Milan Kundera oslavil devadesátiny. Na JAMU se 1. dubna 2019 konal devítihodinový maraton četby z jeho děl

Pořadatelem čtení se stal proděkan pro uměleckou činnost JAMU a divadelní režisér profesor Ivo Krobot. Sám ve své tvůrčí praxi inscenoval Kunderův text Jakub a jeho pán a se spisovatelem se osobně zná. Dobrý vztah s autorem byl jedním z předpokladů toho, že se mohlo čtení uskutečnit. K povolení akce jistě vedla také skutečnost, že se maraton udál bez přehnané stylizace, propagace, komerčního účelu nebo snahy organizátora zviditelnit se na úkor známé osobnosti. Četlo se takzvaně „na první dobrou“, se všemi chybami, které taková interpretace přináší. Přirozeně ale bez odchylek od původního textu.

Chodbami zněl Kundera syrově a podle toho, jak ho který ze čtenářů vnímal. Kromě Iva Krobota se v četbě střídali další pedagogové divadelní fakulty napříč obory, herci z profesionálních brněnských divadel (Mahenovo divadlo, Divadlo Husa na provázku, Buranteatr…) nebo studenti nejen hereckých oborů, ale i dramaturgie nebo režie. Z interpretů se pak stávali diváci, kterými jinak byli procházející lidé. Někteří skutečně jen prošli, jiní přisedli do připravených křesel a zaposlouchali se. K zapůjčení zde byly přichystány více než dvě desítky svazků Kunderova díla z brněnských knihoven, které chtěly přimět návštěvníka k vlastní četbě textů slavného brněnského rodáka.

autor: Michael Sodomka
Spustit audio